Davids, crisis, Haïti en campagne - Hoofdinhoud
De zaterdag besteed aan het rapport van de Commissie Davids. Wel wrang dat op de dag dat de commissie haar rapport presenteerde, de aardbeving in Haïti plaatsvond. In de loop van de dag had ik mijn vrouw aan de lijn; zij vroeg me: ,,Ik hoop wel dat jullie je met de wérkelijke crisis bezig houden daar in Den Haag...''
Uiteraard is het rapport van de Commissie Davids van groot belang om lessen uit te trekken. Maar in het licht van de ramp die zich op Haïti voltrok, vond ik het wel een beetje beschamend dat we ons drie dagen in de Tweede Kamer opsloten om te bepalen of we zeven jaar geleden met de kennis van nu een juist besluit hadden genomen. Deze week (dinsdag) zullen we als commissie Buitenlandse Zaken de naamgever van de Commissie Davids kunnen doorvragen op zijn rapport. Ik heb een notitie en de vragen toegemaild naar mijn collega’s van de fractie.
Campagne
Maandagavond weer een spreekbeurt gedaan, in Alkmaar. Vorige week op Urk en in Gouda geweest en aanstaande donderdag naar Limburg. Het is weer campagnetijd en dus veel reizen door het land. Maar ook wel weer een leuke tijd. Er heerst altijd een enthousiaste sfeer op die avonden en het is interessant om met elkaar ervaringen uit te wisselen tussen de lokale en de landelijke politiek om beter op elkaar te zijn afgestemd en van elkaar te leren.
In Alkmaar ook vragen gehad over het alcoholvoorstel dat ik vorige week lanceerde. Ik stelde voor burgemeesters de mogelijkheid te geven om bepaalde kroegen ontoegankelijk te verklaren voor tieners vanaf zeg tien of elf uur 's avonds. Dit idee kwam voort uit mijn contact met de bezorgde moeders die zich in verschillende delen van het land roeren en ons politici vragen om hen bij te staan in het tegengaan van overmatig drankgebruik door hun tienerkinderen. Stuur die tieners naar huis als ze na tien of elf uur nog de kroeg in willen, vragen ze ons via verontruste mails. Ook de politie op Urk vroeg ons de burgemeester het recht te geven om de horeca te vragen strenger toezicht te houden op het drankgebruik door tieners. 'Laat de horeca ze bij de deur tegenhouden, dan hoeven wij niet elke kroeg te controleren of er drank wordt verkocht aan tieners, want alleen dan mogen wij optreden. We hebben daar geen menskracht voor', aldus de politie.
Het verbaasde me dat er ook weerstand kwam tegen dit voorstel. Waarom willen mensen graag dat tieners van twaalf, dertien jaar oud tot ver na middernacht kunnen stappen? Welke ouder wil dit nu? Natuurlijk is het de primaire verantwoordelijkheid van de ouders, maar we kunnen ze hier en daar wel als overheid bijstaan in de opvoeding.
10 jaar ChristenUnie en Haïti
Ik heb maandag ook gemeld dat we deze week 10 jaar bestaan, maar dat de partij besloten heeft om deze week een 'Week van Haïti' te maken. En dus gaan we actief geld werven tijdens onze campagneactiviteiten, voor giro 555. Ik heb in een overleg met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gepleit voor onconventionele maatregelen om Haiti te steunen, ook al komt het land niet voor op onze 'landenlijst'. Laten we ze helpen met onze expertise op bijvoorbeeld het gebiede van schoon drinkwater en landbouw, en laten we de uitstaande schulden kwijtschelden. Het komt er nu op aan om niet alleen noodhulp te geven, maar ook te helpen met de wederopbouw: zowel fysiek als ook politiek/bestuurlijk.
Joël Voordewind