Wat een week! - Hoofdinhoud
De week is nog niet om en ik denk al 'wat een week'! De werkweek begon prachtig in een paar prachtige Friese gemeenten met de aftrap van de campagnetour. In verschillende mooie Friese gemeenten hebben we stilgestaan bij de schaduwzijden van armoede en bevolkingskrimp.
Vrijwilligers van de Voedselbank in Harlingen vertelden dat een toenemend aantal mensen een beroep doet op de Voedselbank. Geen mens is hetzelfde en de verhalen van de mensen die zich melden bij de voedselbank zijn divers. Wat in elk verhaal terugkomt is de brij van papieren en de wachttijd voor uitkeringen, regelingen etc. Mijn collega Cynthia Ortega heeft dit onderwerp al stevig opgepakt in de Kamer als het gaat om schuldhulpverlening.
In Sexbierum was er een ontmoeting met vertegenwoordigers van het dorpsbelang om over krimp te praten. Een afnemend aantal inwoners heeft gevolgen voor de leefbaarheid van het dorp. Winkels sluiten en panden verpauperen omdat er geen interesse is voor overname van het bedrijf(spand). Wel mooi om te zien dat de inwoners sterk op elkaar zijn betrokken en gemotiveerd om er samen het beste van te maken. Een bidstond in Franeker was een mooi moment van rust en vooral bezinning over de betekenis van Gods Woord in het politieke werk en ons verlangen om graag breed vertegenwoordigd te willen zijn als ChristenUnie in de politiek. Wat ik van de campagneavond heb meegemaakt was hartverwarmend. Vanwege de grote hoeveelheid Haags werk ben ik er wel stilletjes vandoor gegaan om nog wat te kunnen voorbereiden aan debatten.
Dinsdag zijn wij begonnen met de viering van het jubileumjaar en er gaan nog veel mooie momenten komen. Het gevoel van feestvreugde werd dezelfde dag echter snel verstoord door de commotie en verwarring die ontstond rondom de persconferentie door de premier over het Irak-rapport. Met één oog heb ik de ontwikkelingen gevolgd en ondertussen stevig doorgewerkt aan m'n eigen dossiers: de terugblik op de klimaatconferentie in Kopenhagen, de behandeling van de gas- en elektriciteitswet, co2-opslag bij Barendrecht en het besluit afbreking zwangerschap. Dit laatste onderwerp werd van de agenda gevoerd. Een groot aantal fracties vond het lastig om een laat binnengekomen kabinetsbrief nog bij de vergadering te betrekken. En toen rolden we het nachtelijke debat in over de kabinetsreactie op het rapport van de comissie Davids.
Terwijl ik dit schrijf is het debat nog volop aan de gang. Van mijn kant dus geen eindanalyses en eindconclusies. Ik hoop wel dat ik nog een paar uurtjes slaap kan pakken om 'later deze dag' verder te gaan met alle dossiers en afspraken die in m'n agenda staan. En graag ben ik een beetje fris om vrijdag de werkweek af te sluiten op de prachtige manier waarmee ik hem begonnen ben: op werkbezoek. Mensen spreken, ervaringen horen en plekken opzoeken waar bijzondere dingen gebeuren...
Esmé Wiegman