Eindejaarsblog

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op dinsdag 29 december 2009.

Laten we 2009 maar snel vergeten. Hoewel het kabinet dit jaar veel Nederlanders heeft behoed voor financiële en economische rampspoed, ging de samenwerking moeizaam, waren er te veel incidenten en ongelukken. Snel naar 2010. Ik heb er zin in. Ik wens u allen een heel voorspoedig 2010, privé en politiek.

Dag 2009, welkom 2010

Laten we 2009 maar snel vergeten. Hoewel het kabinet dit jaar veel Nederlanders heeft behoed voor financiële en economische rampspoed, ging de samenwerking moeizaam, waren er te veel incidenten en ongelukken. 2009 was ook niet voor herhaling vatbaar wat de onafzienbare stroom van idiote integratiediscussies betreft, van kopvoddentax tot principiële zittende advocaten (ook een mol van Wilders?), discriminerende taal en beledigingen. Snel naar 2010. De schouders eronder, van iedereen. Hard werken aan een slimmere en schonere toekomst met meer gelijkheid onder de mensen. En ook aan nieuw burgerschap. Ik heb er zin in. Ik wens u allen een heel voorspoedig 2010, privé en politiek.

Peiling

Van 15 naar 22 virtuele zetels bij de laatste peiling, het CDA voorbij, alleen de VVD en PVV nog voor ons. Het kan verkeren. Wat moet je daar nu weer uit afleiden? De enige peiling die tweemaal achtereen ongeveer dezelfde uitkomst laat zien, is die naar de voorkeur bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag: 22 of 21 procent. Toch ga je zo beter de jaarwisseling in dan bij een peiling met 15 of nog minder zetels. De vraag is wel of het CDA net zo rustig blijft onder hun peilingsdip als wij onder de vele voor de PvdA.

Kerstdrama’s

Dit jaar geen geen nieuwe Gaza-oorlog of tsunami. Gelukkig maar. Wel iets kleiner leed. Een verijdelde terroristische aanslag op een vlucht Schiphol-Detroit (met idioot commentaar van de oppositie) en gewelddadigheden in Albina in mijn geliefde Suriname. Dat doet echt pijn. Deze mooie samenleving wordt te vaak geconfronteerd met fors geweld. Het zou goed zijn als de Nederlandse regering haar deelname betuigt aan de Surinaamse regering en aanbiedt beschikbaar te zijn voor het leveren van hulp van welke aard dan ook om de problemen in Albina op te lossen.

Tempelbezoek

Samen met het kandidaat-gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash bezocht ik de gebedsruimte van de Arya Samaj Nederland (zeg maar de protestantse vleugel van het hindoeïsme) aan de Regentesselaan in Den Haag. Vele oude bekenden bogen zich opnieuw over de mogelijkheid van een nieuw hindoeïstisch centrum, inclusief mandir, in Den Haag. Na 35 jaar wordt het wel tijd voor een nieuwbouwtempel, vinden velen. Ik vertel over de (on)mogelijkheden en waarschuw ze ervoor hun kinderen en kleinkinderen op te zadelen met te grote financiële verplichtingen. Tenminste zal men met alle mandirs in Den Haag moeten samenwerken en zelf al het geld bijeen moeten brengen. Biedt het Haagse Zuiderpark nog een mogelijkheid? Ligt wel lekker centraal. Een warme bijeenkomst.

“Sneeuwterroristen”

De Telegraaf maakt melding van het walgelijke gedrag van jongeren in Gouda en Den Haag die mensen overvallen met sneeuwballen en -versperringen. Gelukkig zijn er inmiddels tientallen gepakt. Maar om ze nu “sneeuwterroristen” te noemen? Walgelijk. Daar gaat deze krant “de fout” in. En dat is niet de eerste keer, zoals we allemaal weten! Dit was ironisch bedoeld in de sfeer van de oudejaarsconferences, maar heeft - indien het serieus bedoeld zou zijn - wel hetzelfde niveau van misplaatste stemmingmakerij als de “sneeuwterroristen”.

NS neemt ijsvrij

Als het te koud is op de bouwplaats, krijgen de bouwvakkers ijsvrij. En schoolkinderen worden wel eens naar huis gestuurd als de temperatuur op school te laag blijft. Een school sluit ook wel eens als het verkeer naar school te gevaarlijk is vanwege sneeuw of ijs. Allemaal begrijpelijk. Maar waarom de NS sneeuw- en ijsvrij krijgt bij vijftien centimeter sneeuw en een paar graden vorst? Gasverwarmde wissels, je gelooft je oren niet. En dan nog. Eén dag ertegenaan en dan moet alles het weer doen. Bij mij blijft hangen dat marktwerking in het openbaar vervoer voor een belangrijk deel hier debet aan is. Alle kosten moeten zoveel mogelijk worden afgewenteld op andere partijen en de opbrengsten zoveel mogelijk zelf geïncasseerd, dat is volgens mij de verklaring waarom een oplossing waarbij de klant voorop staat zolang moet duren.

Bijlezen

De weken rondom de feestdagen gaan heen met boeken, tijdschriften en de stapel ongelezen rapporten, s&d’s. Aanraders, het boek Mensenwerk van Ruud Koole, de biografie van Wibaut en Afri van Jutta Chorus. Het laatste boek beschrijft de ontwikkeling van een aantal families in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Nu ben ik als Haagse stadsjongen behoorlijk op de hoogte van de werkelijkheid in buurten als de Afrikaanderwijk, maar dit inkijkje is desalniettemin uiterst leerzaam. Over de uitzichtloosheid van de meeste jongeren, over de hardnekkige discriminatie in de horeca en op de arbeidsmarkt, de grote rol van de familie-eer in traditionele Turkse en Marokkaanse families, over de mede daaruit voortvloeiende hypocrisie en leugenachtigheid, over de nagenoeg afwezige rol van de islam, over het solidariseren in eigen kring, over de machtsstrijd met de professionals (wijkpolitie, jongerenwerk), over de hilarische rol van de nieuwe stadsmarinier. Kortom, een absolute aanrader. Hier helpt geen marinier, geen stads- en ook geen echte. Hier helpen alleen toegewijde mensen, op scholen, bij de politie, het welzijnswerk, ondernemers, enzovoort die een voor een mensen uit de goot halen, alsmede stevige programma’s die langdurig worden volgehouden.