The day after... - Hoofdinhoud
Het is zaterdagmorgen tegen 9.30 uur. Op het centraal station van kopenhagen wacht ik op de trein richting huis. Kopenhagen is geen stip op de horizon meer. De klimaatconferentie is voorbij. Met gemengde gevoelens kijk ik terug op de onderhandelingen van de afgelopen dagen en afgelopen jaren: de 'roadmap' van Bali, de inzet van Europa, het voorbereidende werk van alle ambtenaren voor de conferentie over reductiepercentages.
Als ik in een zin moet zeggen wat ik van het Kopenhagen-akkoord vind, dan is het: beter iets dan niets! Als het aan Nederland en Europa had gelegen was het akkoord concreter en meer omvattender geweest. Het 'iets' wat er ligt moet echter niet onderschat worden. Een wereldwijd commitment is nog niet eerder vertoond. Een ongekende stap dus. Maar Kopenhagen zal een vervolg moeten krijgen. Betere afspraken zijn nodig om te bepalen hoe de zogenaamde twee-graden-doelstelling behaald gaan worden. Hoeveel CO2-reductie per land is daarvoor nodig. Tegelijk voel ik altijd enig ongemak: spreken over 2 graden maakt iets zichtbaar van de maakbaarheidsgedachte. 'De planeet aarde moet gered worden', hoor ik mensen zeggen. Ik begrijp wat ze bedoelen en ze bedoelen het goed. Het gaat om perspectief voor volgende generaties en kwetsbare mensen in kwetsbare gebieden van de wereld. In Nederland heeft de Zeeuwse watersnoodramp tot de delta-werken geleid, omdat iedereen besefte: dit mag niet meer gebeuren. Een vergelijkbaar gevoel van urgentie, maar dan wereldwijd is niet verkeerd, integendeel.
Ik ben wel blij dat ik naar huis kan reizen met het perspectief van Kerst! Jezus kwam naar de aarde om te redden: mensen, maar ook de gehele schepping die 'zucht' (denk aan de Romeinen-brief).Het wordt een lange treinreis, maar dat is geen straf. Ik ga genieten van wat ik door het raam ga zien en met een dik leesboek is het prima uit te houden... Het is reces. Reces staat niet 1 op 1 gelijk met vakantie. Een beetje vakantie vieren ga ik zeker doen, maar er ligt nog genoeg werk om af te ronden en voor te bereiden voor het nieuwe jaar.
Gezegende kerstdagen toegewenst!