Dagje Rijmond

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der HamĀ i, gepubliceerd op woensdag 1 maart 2006.

Rotterdam 01-03-2006 Het is nu 23;00 uur en zit in een hotel in Rotterdam. Heb de hele dag als Amsterdammer campagne gevoerd in het Rijnmond gebied: eerst Maassluis, toen Vlaardingen en vanavond Rotterdam. Morgenochtend zeer vroeg moet ik in Den Haag zijn, dus blijf hier vannacht slapen.

Was een enerverende dag. In Maassluis ging ik op een middelbare school in debat met leerlingen over stages. Hoe kunnen we leerlingen meer stages verschaffen? Ik stelde voor om bedrijven en instellingen veel eerder te betrekken in het onderwijs. Daardoor wordt de drempel voor werkgevers veel minder groot om een stagiere mee te laten lopen: ze hebben immers meer invloed op wat de leerlingen leren, en hoeven niet meer bang te zijn dat ze helemaal bij nul hoeven te beginnen als ze langskomen. In de verpleging beginnen ze daar nu mee. Eigenlijk heel ouderwets: een soort interne opleiding. Goed voor de werkgevers en goed voor de kans op werk voor leerlingen. Daarnaast moet het financieel aantrekkelijk worden gemaakt om stages aan te bieden. Na het debat een gesprek met de lokale krant.

Toen naar Vlaardingen. Ik werd rondgeleid door de stad waar een nieuwe wijk wordt neergezet. Een oude, vervuilde wordt straks omgetoverd tot een geweldig mooie buurt aan het water. Daarna had ik de eer om een prijs voor de beste vrijwilligersorganisatie uit te reiken. Deze ging naar een Historische vereniging van de stad. Ik vertelde in mijn praatje dat mijn verre familie uit Vlaardingen kwam. Mijn moeder had mij wel een verteld over een tante die daar net na de oorlog visnetten maakte en wiens huid doordrongen was met een teer- en vislucht.

Vanavond een debat in Rotterdam over uitgaansbeleid en veiligheid bij studentenvereniging Laurentius. Met LPF-er Joost Eerdmans en VVD-er Van Schijndel kruisde ik de degens over het nut van een ' bedelverbod' voor zwervers. Heeft dat nou nut? Ik zei dat je eerst moet zorgen voor voldoende opvangplekken voor zwervers. Want je kan ze wel oppakken, maar waar laat je ze dan? Zo'n bedelverbod is typisch zo'n harde taal oplossing die slechts symbolische waarde heeft. Dat soort maatregelen hoor je veel rond verkiezingstijd.