Donner en sharia, Friesland en Radio - Hoofdinhoud
Een drukke en veelzijdige week. Campagne, veel debatten, het hele land door enzovoort!
Donner en sharia
Gisteren deed ik het debat in de Tweede Kamer met minister Donner over zijn uitspraken over de Sharia.
In een interview met weekblad Vrij Nederland stelde minister Donner dat ‘als de meerderheid van de Nederlandse bevolking’ de sharia zou willen invoeren, dat dit niet tegengehouden kan worden. “Dat is nu eenmaal democratie!”, stelde Donner. Ik vond de uitleg van Donner over de werking van de democratie erg simpel. Wat D66 betreft is democratie nooit hetzelfde als de dictatuur van de meerderheid. Juist een democratie moet zorgen voor haar minderheden. Vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid van man en vrouw en gelijke rechten voor homo’s zijn voor D66 belangrijke waarden die ook beschermd moeten worden als er een meerderheid anders over denkt. Minister Donner van Justitie erkende in het debat dat zijn uiteg van democratie te simplistisch was.
Maar wat te doen tegen politieke partijen die de sharia willen invoeren? Verbieden? Ik denk dat je dat niet moet doen. Dat kan dat soort partijen namelijk in de hand werken. Elke politieke partij die zich aan de regels houdt en geen geweld gebruikt moet haar opvattingen kunnen uitdragen. Dat is juist in het belang van de democratie. Als je een opvatting verbiedt en niet toelaat in de Tweede Kamer woekert de opvatting voort. Ze gaat ondergronds en richt in de marge meer schade aan dan, wanneer je haar in het publieke debat brengt. Als je een steen op een opvatting legt, weet je zeker dat het ongedierte wordt. Alleen in het felle licht van het publieke debat kan een mening gefileerd worden, kan een opvatting op zijn consequenties worden ondervraagd en ontmaskerd worden.
In het buitenland hebben we gezien dat het verbieden of inperken van partijen die onwelkome opvattingen hebben juist een omgekeerd effect hebben. Het Vlaams Blok is door het zogenaamde cordon sanitair alleen maar populairder geworden. Het vrije debat is het beste om dit soort partijen te bestrijden.
Lees de rest van het nieuwsartikel hier.
Op campagne
Deze week ben ik, naast het kamerwerk, veel op pad geweest voor de interne campagne. Arnhem, Tilburg, en op woensdag was ik in Sneek bij D66-Friesland. Ik heb bij hen een verhaal mogen houden waarom ze mij hoog op hun lijstje moeten zetten voor de kandidatenlijst van D66. Deze week vallen de stemformulieren namelijk in de brievenbus van de D66-leden. Op die stemformulieren kunnen de leden de volgorde van de Tweede Kamerlijst aangeven. Al die stemformulieren worden daarna opgeteld en vormt de nieuwe lijst. De komende weken is het van belang om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om het stemadvies NIET over te nemen en mij zo hoog mogelijk op hun lijstje te zetten. Ik kreeg in Friesland goede reacties en er was een interessante discussie over het verkiezingsprogramma. Twee nieuwe leden (Menno en zijn vrouw) reden me met de auto weer terug naar het station in Heerenveen. In de trein heen en terug naar Friesland bereidde ik het debat met Donner voor.
Radio 1 meer gezien dan geliefde
Deze week volgt een Radio 1-journalist van de NCRV mij. Hij was de enige rode draad in deze hectische week. En ik hem heb meer gezien dan mijn geliefde! Op deze website kan je de uitzendingen terugluisteren van de afgelopen dagen. (Het dagboek is steeds aan het begin van de uitzending).