Prinsjesdag, lijst 0 en 'on the road again'.. - Hoofdinhoud
Gisteren Prinsjesdag. De vijfde keer dat ik het meemaakte. 's Ochtends kwamen de damespolitici met enorme dozen de Kamer in lopen. In die dozen zitten dan hun hoedjes. Jammer dat er niet zo'n traditie is voor mannen. Tja, varieren met de kleur van je stropdas. Maarja.
Koningin met cake
Elk jaar mag je iemand meenemen, en dit jaar heb ik mijn zus meegenomen. We liepen samen over het Binnenhof, waar rijen met in het rood gestoken soldaten stonden, en duizenden touristen achter hekken. Onder hen ook een aantal van de D66-stagieres. Ik zette mijn zus af aan de zijkant van de Ridderzaal en moest zelf een ingang verderop nemen. Aan de achterkant van de Ridderzaal is altijd een soort receptie waar alle offciciele bezoekers opeenhopen. Met koffie en cake in de hand struikel je over de bekende gezichten zoals ministers van Staat (o.a. Hans van Mierlo), Commissarissen van de Koningin (Boele Staal, Ed Nijpels etc.), leden van de Raad van State en natuurlijk veel collega's uit de Eerste en Tweede Kamer. Rond één uur wordt dan iedereen verzocht in de Ridderzaal plaats te nemen. Ik ben lid van het Presidium van de Kamer (het dagelijks bestuur) dus heb ik de afgelopen jaren mooie plaatsen gehad, altijd recht tegenover de Troon. Vorig jaar was wat dat bedreft het leukst: toen zat ik in de club Kamerleden die de Koningin en haar gevolg naar binnen en buiten mag leiden: Gestoken in een net jaquet!
De hernieuwde Ridderzaal (gedecoreerd met allerhande oude teksten uit de Nederlandse geschiedenis) is erg mooi geworden. Minister Donner liep na afloop van de Troonrede op me af om me te wijzen op het Plakkaat van Verlatinghe; een tekst die ik vorige week nog had gebruikt in het Sharia-debat met hem.
Het zoet na het zuur
Naast alle pracht en praal van Prinsjesdag, ging het natuurlijk vooral over de plannen die het rompkabinet Balkenende III ging presenteren.
Over het algemeen was het een optimistische begroting. Het gaat goed met Nederland. Wel gek voor D66 om dat vanuit de oppositiebankjes te zeggen, maar het is de waarheid. Daarbij: D66 heeft aan deze begroting meeegeschreven toen we nog aan de coalitie deelnamen en het zou gek zijn als we er nu opeens afstand van zouden doen. Sterker nog: ik ben er ook een beetje trots op. Na alle moeilijke jaren en zure maatregelen gaat het beter met de economie, slinkt de werkeloosheid en is er meer koek te verdelen. Waar de rode oppositiepartijen voortdurend moord en brand hebben rondgetoeterd, heeft de links-liberale partij D66 meegewerkt aan praktisch en concreet herstel.
Is er dan niks op aan te merken? Jawel! In de troonrede liet de Regering de Koningin zeggen dat we nu wel klaar zijn voor de toekomst en de vergrijzing wel aankunnen. Dat is nog lang niet zo. Daarom wil D66 dat de AOW (de pensioenen) worden hervormd, zodat ook over 20 jaar mensen nog een goed pensioen kunnen krijgen. CDA en VVD zijn te bang om die boodschap uit te dragen. Maar als je eerlijk naar de kiezer bent en ook oog hebt voor jongeren, dan moet je ook eerlijk over de AOW durven zijn.
Lijst 0, Staat van Verwarring en Radio1
In de Ridderzaal was ook Sophie Hilbrand, presentratice van BNN's Lijst 0. We bespraken nog even de uitzending van maandag die onder meer ging over het speeddaten van jl. zaterdag. Ik werd door Filemon Wesseling geinterviewd over mijn campagne in de partij. Was een leuke uitzending.
Sowieso veel media deze week. Gisterenavond zat ik in het VPRO-programma 'De Staat van Verwarring' en vanochtend werd ik geinterviewd voor Radio 1 over het initiatiefvoorstel over de formatie en de koningin.
On the Road Again
En intussen gaat de campagne in de partij gewoon door. Maandag was ik in Leiden, gisteren in Amsterdam, en de komende dagen ga ik o.a. nog naar Ede, Groningen en Maastricht. Over een dikke week sluiten de stembussen en is de uitslag van de interne verkiezing bekend. Dan weet ik op welke plek ik uiteindelijk kom te staan op de kieslijst van D66!