Jan Terlouw, Jack Nicholson en lesbische moeders

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op woensdag 24 januari 2007.

Gisterenavond een bijeenkomst gehad in Amsterdam met Jan Terlouw. Velen kennen hem als een succesvol kinderboekenschijver, maar hij is ook succesvol leider van D66 geweest in de jaren zeventig en tachtig. Een paar weken geleden zijn we met een aantal jonge D66-ers bij hem thuis langs geweest. We vroegen hem daar om in Amsterdam te komen spreken. Hij had een heel inspirerend verhaal.

Veel mensen die ik na zijn verhaal sprak waren onder de indruk van zijn toespraak. Ook mensen die niet lid waren van D66. Vooral vanwege de bijna persoonlijke benadering die Terlouw koos. “Zo’n 10 a 15% van de Nederlanders is zoals wij,” sprak Terlouw, “Je ziet het gewoon aan ze. Ik kan ze soms in een zaal gewoon aanwijzen. Idealistisch, maar met het koppetje erbij. Waar andere partijen zich inzetten voor ‘rechtvaardigheid’ en ‘veiligheid’, kan D66 de mensen aantrekken die zich met de toekomst willen bezighouden: bijvoorbeeld met onderwijs, met een slimme milieupolitiek. D66-ers zijn niet bang voor nieuwe dingen. Niet bang voor het buitenland. Die mensen kunnen we terugwinnen.” Hij kreeg een luid applaus. Een terechte eer voor een indrukwekkende man.

Lesbische moeders

Gisteren is er in de Tweede Kamer een voorstel aangenomen van Alexander Pechtold en mijzelf om kinderen van een lesbisch paar dezelfde juridische positie te geven als andere kinderen. Tot nu toe was het zo dat de niet-biologische moeder van het stel het kind moest adopteren. Bovendien waren er bijvoorbeeld problemen met het wezenpensioen als de niet-biologische moeder kwam te overlijden. Nog erger was het als de biologische moeder overleed voordat het adoptieproces was afgerond, dan viel het kind in een juridisch vacuüm. Mooi dat dit voorstel is aangenomen. Was dit ook mogelijk geweest onder het kabinet wat nu gevormd wordt?

Jack Nicholson in The Departed

Vandaag werd bekend dat de film 'The Departed' hoge ogen gooit voor de Oscars, de jaarlijkse filmprijzen in Amerika. Terecht. Zondagavond ben ik naar de film gaan kijken en ik vond 'm geweldig. het verhaal is goed, en de acteurs zo mogelijk nog beter. Jack Nicholson als maffiabaas schmiert er lustig op los, maar doet dat precies genoeg gedoceerd. Ook Leonardo Di Caprio is fantastisch. In elke film lijkt hij beter te worden. Ga zien die film! Zwartboek, de Nederlandse inzending voor de Oscars, is buiten de nominaties gevallen. Wat mij betreft terecht. Qua vormgeving was het een prachtfilm, maar het scenario rammelde en (op Carice van Houten na) waren de personages ook niet bijster geloofwaardig.

Gordelroos en reformatie

Over die nieuwe coalitie gesproken: dagelijks komen er nog suggesties binnen voor een aparte bijnaam voor het nieuwe kabinet van Balkenende, Bos en Rouvoet. Van Christiaan Bonebakker kreeg ik twee suggesties: de reli-rode coalitie (spreekt voor zich) en ook, verwijzend naar de 'bible belt' en de roos, het symbool van de PvdA: de gordelroos-coalitie. Die laatste vind ik wel erg leuk. Van ene gerard kwam de suggestie om het nieuwe kabinet ‘de Reformatie’ te noemen. Immers: weer een formatie van Balkenende, en ook verwijzend naar de reformatie van de 16e eeuw, waar de ideeën van CU en CDA nauw aan verwant zijn. Blijf opsturen van suggesties en leuke bijnamen voor het nieuwe links-religieuse kabinet!