Een kater met een krullend staartje? - Hoofdinhoud
De provinciale statenverkiezingen zijn voorbij. Het stof daalt neer. De SP wint veel, en de ChristenUnie ook. De VVD blijft gelijk en de PvdA verliest fors en Groenlinks een beetje. D66 verliest ook, maar ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november hebben we beter gescoord. Dat is misschien een klein krullend staartje aan de Kater. Hoewel?
Wat nu te doen?
Feit blijft: in de Eerste Kamer houden we 1 zetel over en dat is veel, veel, veels te weinig. Gelukkig blijft D66 vertegenwoordigd in Noord- en Zuid Holland, Utrecht, Brabant, Limburg, Gelderland en Groningen. Maar het is zuur dat we in Zeeland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Friesland geen zetel meer in de Staten hebben. Verschrikkelijk. Toch geloof ik dat we terug kunnen komen. Het kàn gewoon, ik voel het. Maar dat moet er bij D66 veel gebeuren: we moeten de komende jaren dorpje voor dorpje, wijk voor wijk terugveroveren. Maar dat vergt veel handwerk, veel inzet en veel geestesrijkdom. We moeten de kiezer tonen dat wij het vrijzinnige alternatief zijn voor het behoudende geluid van zowel het kabinet als de rest van de ronkende oppositie. Dit alles vergt allereerst een afrekening met een specifiek soort relativering waar D66 soms last van heeft. Zo van: "Het valt allemaal wel mee", of, "Het had véél erger gekund." D66 heeft een missie, een missie van vrijheid, ontplooiing en nieuwsgierigheid, en die is het waard om voor te vechten. De komende maanden moeten we als partij het vrijzinnige aanvalsplan in de stijgers gaan zetten. Ik zal me daar in ieder geval hard voor maken.
Meedenken, ideeën, suggesties? Mail ze: klik hier!
Klimaatbesprekingen in Brussel
Intussen draait de wereld door. Vandaag overleggen de regeringsleiders van de verschillende Europese Lidstaten over de ambities voor klimaatbeleid. In mijn vorige blog schreef ik al iets over het initiatief dat ik afgelopen dinsdag presenteerde in Brussel samen met Europarlementariers over de noodzaak van energiebesparing. Daarover lees je hier meer, en kan je ook lezen wat de tussenstand is van een ander initiatief dat ik nam, namelijk een pleidooi voor een nieuw Europees Verdrag
voor schone energie, dat inmiddels door zeer veel andere Europese parlementariers is ondersteund.
De Kamer begint weer!
Inmiddels is de Kamer al weer begonnen en de eerste spoeddebatjes staan al weer op de rol. Natuurlijk weer eentje over de dubbele nationaliteit. Het bekende repetoire. Ik voel me er ongemakkelijk bij, want er zijn toch wel belangrijkere, minder symbolische, dingen te bediscusieeren in het parlement?
De komende jaren zijn er (als het kabinet niet tussentijds valt) even geen verkiezingen meer. De volgende zullen zijn in juni 2009, voor het Europees Parlement. Even geen campagnes dus en dat is wennen na 4 campagnes in één jaar (gemeente, interne, 2de Kamer en nu de Staten). Ik heb het uitgerekend, door al die campagnes van het afgelopen jaar zijn er minstens 100.000 folders door mij uitgedeeld. Zoveel inkt door je handen; je zou er bijna een loodvergifteging door oplopen. Toch moeten we dat gezondheidsrisico maar gewoon nemen. De komende jaren, juist buiten verkiezingstijd, 'de boer op'. Buffelen, klussen doen, werk verzetten. Laten zien dat we bereid zijn te vechten voor dat gekke, maar belangrijke partijtje, D66.