Luchtkasteel van minister Cramer

Met dank overgenomen van H. (Helma) Neppérus i, gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2009.

Gisteren dacht ik even dat ik het niet goed las, toen ik de plannen van minister Cramer voor de klimaatconferentie in Kopenhagen zag. Ik nam aan dat het kwam door mijn erg vroege opstaan voor het bezoek aan het Vlaamse parlement, maar helaas niets is minder waar. Minister Cramer heeft haar collega’s in de Europese Unie er van overtuigd, dat de uitstoot van CO2 in 2050 met 95% moet zijn verlaagd. Het is niet te geloven en kennelijk is er na Andersen tijd voor een nieuwe sprookjesschrijfster in Denemarken.

Niets geen reële doelen, die voor 2020 of 2025 moeten worden gehaald, maar een enorm hoog doel in een verre toekomst. Hoe wil de minister dat halen? Dat staat nergens. We hebben een onzinnige verpakkingsbelasting gekregen en hebben kort een vliegtax gehad. Maatregelen die alle draagvlak weghalen voor het zuiniger willen omgaan met energie. Voor dat zuiniger omgaan met energie is wel alle reden, niet vanwege een soort doem denken of als soort groenlinks compensatie omdat we het in de Westerse wereld fout zouden hebben gedaan. Maar, wel om de simpele reden, dat olie en gas opraken en uit landen komen, die politiek niet zo stabiel zijn te noemen. Het enige wat de minister voorlopig doet, is kolencentrales bouwen, zodat de vervuiling enkel toeneemt. Het woord kernenergie wil ze niet horen. Met doelstellingen die meer een luchtkasteel zijn, haal je alle draagvlak voor eventuele maatregelen weg.

Maar, goed de minister gaat welgemoed naar Kopenhagen toe en hoopt dat president Obama nu toch omgaat en dus ook zal tekenen voor een geweldige reductie van CO2. Dat kan hij veilig want, want het doel hoeft pas te worden bereikt ver na de volgende verkiezingen. Dat geldt trouwens ook voor minister Cramer, want ook voor haar geldt dat dit dossier net als vele andere, wacht op een nieuw kabinet voor echte stappen.