Onderwijsonderzoek, kolenkit èn - daar issie weer - Hans Wiegel - Hoofdinhoud
Het is vrijdag 23 november. Vandaag de derde dag van de openbare hoorzittingen van de 'Parlementaire Onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen'. Een mond vol. Het is een speciale commissie in de Tweede Kamer die onderzoek doet naar zaken als de basisvorming, het studiehuis en het VMBO. Allemaal hervormingen in het onderwijs. Zijn ze goed verlopen? Bijna elke partij in de Tweede Kamer heeft een lid in de commissie zitten, en ik zit er namens D66. Al maanden hebben we werkbezoeken en besloten hoorzittingen gehad. Zeer tijdrovend, maar erg interessant!
De eerste dagen
Nu worden er publieke verhoren afgenomen. En niet met de minsten. Eergisteren hadden we de heer Van Kemenade over de vloer. Hij was minister van Onderwijs tijdens het kabinet Den Uyl in de jaren zeventig. Hij deelde zijn visie op onderwijs met ons. Maar ook andere grootheden als Schuyt, en gisteren met mevrouw Visser 't Hooft en voormalig staatssecretaris Ginjaar Maas werden onderworpen aan een spervuur aan vragen. Zij bleken niet tevreden te zijn met de wijze waarop de Tweede Fase is ingevoerd, ook al hadden ze 'm mede zelf bedacht. Op mijn website kan je elke dag de voortgang van de verhoren lezen. Hier lees je het verslag van dag één, en hier van dag twee.
Ook in de media is er redelijk wat aandacht voor de verhoren. Vooral in de kranten. Maar de NOS heeft besloten om ze niet live op tv uit te zenden. Dat is natuurlijk de afweging die ze mogen maken. Ik krijg inmiddels veel reacties van mensen, vooral ouders en leraren, die dat maar raar vinden. Goed onderwijs is immers het belangrijkste dat politiek kan bijdragen aan de ontwikkeling van burgers.
In dat licht is het wel interessant wat een conrector afgelopen woensdag aan ons vertelde. Toen de basisvorming begin jaren negentig werd ingevoerd in het middelbaar onderwijs wilde hij die behandeling van de wet in de Tweede Kamer graag bijwonen. Hij zag dat de publieke tribune propvol zat met journalisten, snorrende camera's en publiek. Logisch, dacht hij, want de basisvorming is een onderwerp dat miljoenen kinderen aangaat, dus erg belangrijk. Maar hij vergiste zich. Hij was iets te vroeg aanwezig en was bij het staartje van een debat over een zeer lelijk kunstwerk dat op het Binnenhof zou komen. Dat kunstwerk (een soort kolenkit) gaf veel ophef in de media en in de Tweede Kamer. Toen dat debat was afgelopen stroomde de publieke tribune leeg, en bleven er slechts een handjevol mensen over om het debat over de onderwijsvernieuwing te volgen. De conrector was daar, indenkbaar, verbaasd over.
D66-congres, Filmbeleid en Hans Wiegel
De onderwijscommissie slurpt zoveel tijd en aandacht dat ik haast zou vergeten dat er ook nog andere politieke zaken plaatsvinden. Zo was er dit weekend het D66-congres in Nijmegen. Leuk om veel lokale D66-ers te zien. Sfeer was goed en Alexander Pechtold had een wervende speech. D66 kruipt in de peilingen langzaam omhoog. We staan nu op 6 zetels. Een verdubbeling. Als we over een jaar nu weer eens kunnen verdubbelen, naar 12!
Intussen heeft Hans Wiegel weer eens een luchtje laten ontsnappen, waar iedereen naarstig aan gaat ruiken. Wiegel lijkt van vóór Copernicus; hij denkt dat de zon om de aarde draait- nee, hij is zó prehistorisch dat hij in ernst meent dat het heelal om hèm draait. Nu heeft hij gezegd dat er maar eens een nieuwe liberale partij moet komen. Een fusie van VVD, Wilders, Verdonk én D66. Nou kan ik me bij die eerste drie wel iets voorstellen. Maar D66 samen met Wilders? Ik had Wiegel al niet zo hoog zitten, maar hieruit blijkt wel helemaal zijn gebrek aan analytisch inzicht.
Deze week is er trouwens een opinieartikel gepubliceerd van mij in de Volkskrant over het filmbeleid. Dat lees je hier!