Wilders Kamervoorzitter? (integratie, wonen en kilometerheffing)

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op vrijdag 30 november 2007.

De afgelopen dagen een aantal debatten gedaan in de Kamer. Een ervan ging over integratie. Opvallend was dat zowel Rita Verdonk als de Partij van de Vrijheid niet deelnamen aan het debat. Verdonk was spoorloos verdwenen, en de woordvoerder van de PVV was ziek. Raar. D66 moet noodgedwongen, door onze geringe omvang, ook wel debatten overslaan, maar juist de PVV en Wilders zouden dit onderwerp toch niet kunnen overslaan? Dan regel je toch een vervanger? De volgende dag ging het debat verder.

Nu was Verdonk er wel bij. Maar nog steeds géén woordvoerder van de PVV. En toen gebeurde er iets grappigs. Geert Wilders kwam de Kamer binnenlopen, en nam de voorzittersstoel van Kamervoorzitter Gerdie Verbeet over. Dat is heel normaal, want Wilders is een van de vele officiele ondervoorzitters van de Kamer. Maar nu gaf het een raar gezicht: géén PVV-er die het woord voerde over integratie, maar wel diens voorman die het debat voorzat. En terwijl minister Vogelaar van Integratie de harde retoriek van het maatschappelijke integratiedebat hekelde, gaf Wilders als Kamervoorzitter iedereen keurig het woord om de minister bij te vallen of te bekritiseren. Aan het einde van het debat kon ik het niet laten er iets van te zeggen: U doet dit echt heel goed. Héél evenwichtig. De volgende keer ga ik op u stemmen als Kamervoorzitter!

Uitgesteld: Kilometerheffing, hypotheekrenteaftrek en ontslagrecht

Tijdens het debat met Minister Vogelaar ging het ook over haar visie op de woningmarkt. Het kabinet wil daar jammer genoeg niet zoveel aan doen. Vele adviseurs van de het kabinet hebben inmiddels aangegeven dat de hypotheekrenteaftrek zal moeten worden beperkt, en dat er moet worden ingegrepen in de huurmarkt om starters een kans op een betaalbare woning te geven. Maar in het regeerakkoord is er helaas afgesproken dat hierover 'niet gesproken' mag worden. Het is een dogma! Ook mag er niet worden gesproken over een versoepeling van het ontslagrecht. En juist die maatregel is zo nodig om de onderkant van de arbeidsmarkt open te breken, en is dus belangrijk voor de integratie. Tja. En deze week wordt ook duidelijk of de kilometerheffing doorgaat. Die is weer belangrijk om het fileprobleem aan te pakken. De vooruitzichten zijn niet gunstig. De kans is groot dat dit kabinet een zeer kleine stap gaat zetten.

Hier lees je een nieuwsbericht van mij over Integratie en wonen.

En hier krijg je meer info over het debat over de kilometerheffing. En hier zie je het tv-item bij Den Haag Vandaag over de kilometerheffing, waar ik (na een rapportage uit Stockholm) aan het woord ben in het kamerdebat.

Verhoren van de commissie onderwijsvernieuwingen

Het zijn rare weken. Nog nooit maakte ik als Kamerlid ze zo mee. Dagenlang zit ik met kamerleden van andere partijen in een bijgebouw van de Tweede Kamer mensen te verhoren over onderwijs. Heel soms wordt dat ritme onderbroken door bovenstaande debatjes, maar daarna dompelen we ons weer onder in de verhoren. Erg interessant, dat wel. Zo hadden we dinsdag een aantal mensen langs die hun licht schenen over het 'nieuwe leren' in het onderwijs. Woensdag ging het over de basisvorming. En donderdag kwamen onder meer Jacques Tichelaar langs, die nu fractievoorzitter is van de PvdA maar tijdens de invoering van de Tweede Fase voorzitter was van een Onderwijsbond. Elke dag staat er op mijn website een verzameling van verslagen van de betreffende verhoordag.

Nog niet gestemd voor politicus van het jaar? Klik hier! (en denk ff aan mij)