Fijne kerst (ook voor de kippen)

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op maandag 24 december 2007.

Kan je een tennisarm krijgen van een boodschappentas? Dan heb ik dat nu. Vanavond vier ik kerst met moeder, zus, zwager, nichtje en geliefde. Ik kook. Groentesoep vooraf, kip als diner en chocoladefondue toe. Of het een coherent kerstdiner is, weet ik eigenlijk niet. Maar ik vind het allemaal lekker. De nabije supermarkt was al vroeg afgeladen met kerstwinkelend publiek. Er waren ook veel huilende danwel jengelende kinderen bij. "MA-MA, ik WIL die kerstkransjes! Anders is mijn kerst VERPEST!!" De betreffende moeder deed wat ze moest doen. Ze streek zachtjes over zijn haar en zei rustig: "Mamma heeft even geen zin in gezeur. Ga maar bij de kassa wachten."

Ikzelf heb me staan opwinden bij het vriesvak van de supermarkt. Er was geen biologische kip. Alleen goedkoop bioindustrie vlees. Tja, wat doe je dan. Ik slaakte een diepe zucht, rekende af, ging naar huis, en leegde mijn boodschappentas. Daarna een behoorlijk eind gelopen naar de eco-slagerij. Het was twee keer zo duur als in de supermarkt. Maar het eet toch beschaafder weg, zo met kerst.

Morgenavond vier ik kerst met schoonouders en daarna weer thuis. Het is de eerste kerst zonder mijn vader. Raar. Hij nam met kerst altijd eigen eten mee, ookal zei je hem uitdrukkelijk dat -niet- te doen. Dus had je telkens weer dubbele hoeveelheid kerstkransjes, en dubbele hoeveelheid koek.

Ik wens iedereen een dubbele hoeveelheid kerstgeluk toe!