Media, Kernenergie en Pasen

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op zaterdag 22 maart 2008.

Het is vandaag 'stille zaterdag', de dag na Goede Vrijdag. Morgen is het Pasen. De tv-gids ademt voorspelbaarheid. Gisteren uitzendingen over de Matheus Passion, en vandaag worden films over het lijden van Christus uitgezonden. Mijn voorkeur: 'Jesus Christ Superstar', de Rockmusical uit mijn geboortejaar 1973. Geweldige muziek en -hoe modern ook- volgens mij wel een redelijke getrouwe weergave van hoe het toen geweest moet zijn. Jesus als een soort cultfiguur, in een hippie-achtige omgeving. De laatste paar maanden lees ik regelmatig uit de Bijbel, om er eens wat meer van te weten, en de figuur van Jezus is erg interessant. Was het een soort sekteleider? Vandaag toch maar weer eens kijken naar die film uit 1973!

Onnavolgbare media

Soms begrijp ik de media niet. Dezer weken lopen vooral de tv-journalisten zuchtend door de gangen van de Tweede Kamer. "Er is geen nieuws", piepen ze. Hoezo geen nieuws? Vorige week was er een groot debat over de vrijheid van meningsuiting en godslastering, maar daar berichtte de tv-media nauwelijks over. Zo ook over kernenergie. Voor het eerst bleek dat daar zowel de SP als de PvdA een stuk genuanceerder zijn gaan denken over kernenergie. D66 deed dat al. Maar een aantal tv-journalisten zeiden dat ze niet voldoende tegenstellingen meer zagen en er dus geen aandacht aan wilde besteden. Dat is toch gek? Juist na jaren van polarisatie op zo'n belangrijk en heikel punt blijkt er consensus te groeien! Voer genoeg om daar op te duiken, historische beelden er naast te zetten en dit nieuws te duiden. Maar omdat er geen oppervlakkig gehakketak meer is, is het geen nieuws meer. Vreemd. Dan laadt de tv-journalistiek wel heel erg de verdenking op zich dat het alleen maar om de relletjes gaat, en niet om de inhoud.

En verder...

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik afgelopen zondag de Spuiten & Slikken-kennistest heb gewonnen. De opname was al anderhalve maand geleden gemaakt, dus ik zat zondag ook voor de tv om de uitzending te zien. Tja, als drugswoordvoerder weet ik inderdaad veel van wetgeving, van de samenstelling en het gebruik van drugs. Grappig is dat mensenmeteen denken dat je dan zelf ook wel van drugs houdt. De waarheid is dat ik een behoorlijke controlfreak ben: Ik ben niet zo op mijn gemak met drugs. Ik heb drie keer geblowd, waarvan ik twee keer in slaap viel en één keer moest overgeven. Niks voor mij dus, en aan zwaarder spul ben ik nooit begonnen. De filmpjes en vragen over seks waren soms wel erg vies, en soms zoemde de camera op mijn hoofd in, waarbij de ongemakkelijkheid goed van mijn gezicht af te lezen was. Thuis voor de buis moest ik daar erg om lachen. Goed aan zo'n show is wel dat er veel informatie wordt gegeven. Ik denk dat goede informatie in ieder geval meehelpt jongeren te wapenen tegen de gevaren van drugs.

Vroijk pasen!

p.s.

Voor diegenen die vandaag Jesus Chrst Superstar missen:

-Hier het briljante Gethsemane

-En hier het bekende 'Jesus Christ Superstar'