Heeft Geert Wilders gelogen?

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op woensdag 2 april 2008.

Gisteren was het een ouderwets 'latertje', hoewel een bescheiden versie. Om half één 's nachts kon ik de trein naar huis pakken. Het debat over Fitna was een half uurtje daarvoor geëindigd. De kranten schrijven vandaag over 'de ontmaskering van Wilders'. Voornaamste reden voor die typering is dat hij zou jokken over het feit dat hij een eerste instantie wél van plan was geweest om in zijn film de Koran te verscheuren en te verbranden. Hij ontkent dat dit ooit het plan was. In de schriftelijke verslagen van gesprekken die de regering met Wilders hebben gemaakt wordt daar echter wel melding van gemaakt. Wilders noemt dat verzinsels. Liegt het kabinet nu, of Wilders? Ik kan me niet voorstellen dat een van beiden hierover zou liegen. Maar hoe kan zoiets dan ontstaan? Mijn vermoeden: Ik denk dat tijdens die gesprekken de inhoud van de film in het midden is gelaten en dat alle tekens en zwijgen is geïnterpreteerd. Blijft een beetje raadselachtig.

Voor de rest een debat met visies over Nederland. De inbreng van Alexander Pechtold lees je hier.

Voorafgaand aan het debat, afgelopen maandag, had ik een column op GeenStijl. Ook daar een oproep om het vooral over oplossingen te hebben. In de column pleit ik voor intensief onderwijs in achterstandbuurten, zoals ze dat in Harlem, New York, doen. Lees de column hier.

Morgen is het spoeddebat over de Iraanse asielzoeker die dreigt te worden uitgezet. Afgelopen maandag was daarover een item in 1Vandaag, waar ik mijn commentaar geef op de zaak. Die uitzending kan je hier nakijken.

Nu weer snel aan de arbeid!