Onderwijs, wie wordt PvdA-fractievoorzitter en D66-revival?

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der Ham i, gepubliceerd op vrijdag 18 april 2008.

Al een paar weken staat D66 goed in de peilingen. Bij Maurice de Hond zelfs op elf zetels. Ja ja, peilingen moet je met een korrel zout nemen, maar het is prettiger om een smaakversterker bij goede peilcijfers te voegen, dan bij slechte. Morgen heeft D66 congres in Rotterdam, dus het zal daar ook wel gunstig werken op de atmosfeer. Ik zie er naar uit!

Onderwijsvernieuwingen

Goede peilingen of slechte peilingen, het werk gaat door. Deze week was wel bijzonder. Samen met mijn collega's van de commissie onderwijsvernieuwingen zat ik dinsdag en donderdag in 'Vak K.'. Dat is het gedeelte van de grote vergaderzaal waar normaal het kabinet zit. Maar deze week verdedigde de commissie het rapport, en dan mag je vanuit die plek opereren. Urenlang hebben we de verschillende fracties aangehoord die tal van vragen stelde over ons rapport. Op donderdag beantwoorde Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de commissie, die vragen. Verslag van dat debat kan je lezen. Daarna hebben we met de commissie een slotetentje gehad in de sjieke 'Stadhouderskamer' van de Kamer. Bij aanvang van het eten keken we nog even naar een ceremonie op het Binnenhof. Gisteren nam Dick Berlijn afscheid als hoofd van het leger, en voor die gelegenheid stond er een militair orkest te spelen. Eenmaal aan tafel ginger er veel anekdotes rond over ons commissiewerk. We zijn zo'n tien maanden zere intensief met elkaar in de weer geweest. Ik zag ze soms vaker dan mijn D66-fractiegenoten. Hoewel de achtergronden van de Kamerleden erg verschillend was (van ChristenUnie tot aan PVV) hebben we erg goed samengewerkt, veel gelachen en een hoop werk verzet. Niemand voelde zich gebonden aan hun politieke kleur, waardoor we een onafhankelijk rapport hebben kunnen maken, die ook kritisch op de eigen partijen was. Honderden mensen hebben we gesproken, werkbezoeken afgelegd en vele kilo's papier doorgeworsteld. Bovendien is onderwijs echt zo'n onderwerp waar je hart bij opengaat. Onderwijs gaat immers over ontplooiing, over kinderen die het beste uit zichzelf proberen te halen. Het gáát echt ergens over, het is existentieel.

Lees HIER een interview over de commissie.

PvdA: jonge kardinalen en oude pausen

De afgelopen dagen hebben we Jeroen Dijsselbloem steeds een beetje gepest. Gaat tie het doen, of niet? Gaat hij zich kandideren voor de fractievoorzitter van de PvdA of laat hij het schieten. Ik denk dat Jeroen Dijsselbloem het goed zo kunnen. Hij is een beetje conservatief en daarmee kan hij mooi de concurentie met het CDA aan. Ook Diederik Samson wordt genoemd. Als de PvdA wil kiezen voor de linkerflank, dan kunnen ze met hem goed uit de voeten. Hij heeft wel een SP-uitstraling. Maar ik denk dat toch Marjet Hamer, de huidige vice-voorzitter, het uiteindelijk wordt. Ze heeft Jacques Tichelaar nu al een tijdje vervangen, en ik denk dat de PvdA fractie haar nog even laat blijven. Onder het mom: ze zit er nou toch al, geef haar een kans. Maar er is nog een andere reden dat het haar gegund wordt. Mijn voorspelling is dat die genen die heimelijk dromen om fractievoorzitter te worden (en misschien straks wel het partijleiderschap van Wouter Bos wil) zich strategisch nog effetjes stil houden. Mensen als Samsom, Martijn van Dam, Jeroen Dijsselbloem, Frans Timmermans, maar ook Ronald Plasterk kijken de kat uit de boom, denk ik. Zij gokken erop dat ze later hun slag kunnen slaan. Marjet Hamer zal niet heel lang mee gaan, gokken ze, dus is ze prima als tussenpaus , als compromiskandidaat. Precies volgens het alspreekwoord: jonge kardinalen kiezen oude pausen.

We zullen zien!