Update uit New York

Met dank overgenomen van B. (Boris) van der HamĀ i, gepubliceerd op woensdag 7 mei 2008.

Het is bijna middernacht in New York. In Nederland komt omstreeks nu de zon op. Heb de afgelopen dagen nauwelijks tijd gehad om achter een computer te duiken. Wat een fantastische stad is dit toch! En wat hebben we veel gezien en meegemaakt!

Harlem Children Zone en Stamcelonderzoek

Afgelopen maandag bezochten we als eerste de Harlem Children Zone. Dit project is zo'n tien jaar geleden opgezet in de arme wijk Harlem. Door zeer intensieve begeleiding van kinderen (1 docent op 4 leerlingen) worden taal achterstanden, maar ook fysieke en sociale tekortkomingen ingehaald. Zeer belangrijk voor de rest van hun leven. De methode werkt fantastisch. Schooluitval is klein, en de kinderen presteren veel beter. De HSZ is zeer activistisch is het benaderen van kinderen die zo'n programma nodig hebben. De medewerkers gaan zelfs de huizen in Harlem langs, en lopen over straat, om jonge moeders te 'ronselen' hun kind er te laten inschrijven. Het project beperkt zich niet alleen tot de school. Er zijn allerhande buitenschoolse activiteiten, wijken worden opgeknapt en de betrokkenheid van de hulpverlening is groot en integreert. Zeer indrukwekkend. Deze intensieve begeleiding kost natuurlijk veel geld. Voor een groot deel wordt dit opgebracht door bedrijven. Maar, zeiden de mensen van HCZ, zonder een grote investering van de lokale overheid zou het allemaal niet kunnen. Het overheidsgeld was nodig om alle andere financierders wakker te kussen.

Een zelfde boodschap kregen we vandaag bij een ander werkbezoek. Waar het bij de Harlem Children Zone gaat over het leggen van een fundament voor de samenleving, namelijk onderwijs, hebben we vandaag gekeken naar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. We gingen naar de Rutgers University in New Brunswyck. Daar doen ze onderzoek naar stamcellen. Met dat onderzoek kunnen ziektes als Alzheimer en kanker mogelijk in de toekomst beter worden bestreden. George Bush heeft in 2001 bepaald dat dit onderzoek niet meer met nationaal geld gefinancierd mocht worden. De stamcellen worden namelijk afgenomen van (zeer vroege) embryo's en sommige religieuze groepen zijn daar tegen. De staat New Jersey heeft de beslissing van Bush teniet gedaan door in hun deelstaat juist ruimte te geven voor het onderzoek. De staat heeft enkele honderden miljoenen gestopt in een researchcentre. Dat heeft veel andere investeerders getrokken, en de beste wetenschappers uit verschillende landen. Ook hier was het de overheid die de eerste stap moest zetten.

Als je aan de fundamenten wil werken moet je er wel in willen investeren. Nederland doet dat wat betreft wetenschappelijk onderzoek veel te weinig.

Morgen meer..

ps.

CNN meldt zojuist de uitslagen van de primaries in Indiana. Er is nog steeds niets beslist. Obama en Hillary laten elkaar niet los.