Europese vraagtekens bij kabinetsvoorstel rekeningrijden

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op woensdag 9 december 2009, 12:57.

in Nieuws

Op het principe 'de gebruiker betaalt' valt weinig af te dingen. De vraag is uiteraard op welke wijze er volgens invulling wordt gegeven aan het uitgangspunt 'niet betalen voor het bezit van de auto maar het gebruik daarvan'. Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van de Nederlandse Wet Kilometerprijs. De brei aan woorden die nodig is om dit voorstel überhaupt inzichtelijk te maken, tekent de complexiteit waarvoor gekozen is. Gaat de kroonprins van het CDA, Eurlings, van een koude kermis thuis komen? Ik help het u hopen.

Eén van de veelgehoorde argumenten is dat de huidige infrastructuur de mobiliteitsgroei niet langer aankan. Nee, dank je de koekoek, er is 40 (!) jaar nodig om tot een akkoord te komen over de A4 Midden-Delfland, een stukje van 7 kilometer. Is het werkelijk zo vreemd dat de infrastructuur anno 2009 niet langer toereikend is?

Gesteld wordt dat met name het spitstarief een grote rol zal spelen in de boogde afname van het aantal gereden kilometers. Hiermee geeft de regering blijk van een aanzienlijk staaltje halsstarrig geloof in de maakbaarheid van de Nederlandse samenleving. Hoe gerechtvaardigd is dat? Telewerken in de bouw is vooralsnog een brug te ver, om maar 'ns iets te noemen. De Nederlanders massaal laten verhuizen om het woon-werkverkeer terug te dringen?

Opmerkelijk genoeg lijkt Links Nederland trouwens niet echt wakker te liggen van de privacyproblematiek. Een hoop getetter als het gaat om maatregelen in de strijd tegen het terrorisme (en niet onterecht) maar nu? Het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens stelt echter niet voor niets dat het systeem van de kilometerprijs kan leiden tot een gedetailleerd beeld van het verplaatsingsgedrag van individuele automobilisten waardoor er in feite een nationaal volgsysteem ontstaat.

Het moet gezegd worden: de regering is bij de totstandkoming van dit wetsvoorstel niet over één nacht ijs gegaan. Jaren van studeren en inpraten op de vele belangenvertegenwoordigers (verenigd in het platform "Anders Betalen voor Mobiliteit" incl. de partijen die normaliter pal voor de belangen van de automobilist staan) zijn aan de lancering van deze wet voorafgegaan. Is men murw geraakt? Is de invoering van de kilometerprijs sluipenderwijs een doel op zich geworden? Eurlings mag het zeggen.

Overigens lijkt het erop dat Nederland in dit dossier onvoldoende aandacht heeft gehad voor de ontwikkelingen op het gebied van Europese regelgeving. De zgn. interoperabiliteitsrichtlijn voor de Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS) voorziet er (o.a.) in dat de gebruiker in alle 'toldomeinen' in Europa met één voorziening in zijn voertuig en met één dienstverleningscontract kan betalen. Dit is echter nog verre van uitgewerkt. In april 2011 wordt pas een eerste voortgangsevaluatie van de Europese Commissie verwacht en met een heel positieve kijk zouden alle voertuigen er pas over 5 jaar gebruik van kunnen maken.

Het is voor Nederland dan ook ongewis hoe precies op de EETS kan worden geanticipeerd en/of Nederland straks daadwerkelijk met de EETS-uitwerking uit de voeten kan. Handelt Nederland te voorbarig en denkt zij Europa volledig naar eigen hand te kunnen zetten? Ook is het vooralsnog onduidelijk of de regering zich houdt aan de beginselen van non-discriminatie en proportionaliteit als het gaat om 'buitenlandse' voertuigen. Reden genoeg voor mij om de Europese Commissie om advies te vragen. Ik wil wel eens weten of het voorstel in huidige vorm eigenlijk wel te verenigen valt met Europese wet- en regelgeving en het vrij verkeer van personen.

Alles uit de kast dus om de kroonprins van het CDA zo snel mogelijk wakker te schudden!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert