Een noodrem voor prijsoverschrijdingen defensie

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op maandag 9 november 2009.

Honderd miljoen euro extra voor een marineschip, een prijsoverschrijding van bijna 40% lijkt de druppel die de emmer eindelijk over doet lopen. Hoewel er nog geen meerderheid is die mijn voorstel steunt om dit project maar eens in de ijskast te duwen, lijkt er wel een meerderheid die de regels wil aanscherpen. Dit zou kunnen gaan betekenen dat bij een bepaald percentage overschrijding de Kamer opnieuw moet bepalen of het project nog wel verder gezet kan worden. Welk percentage dit gaat worden is nog voer voor onderling overleg, maar dat dit openlijk besproken wordt zie ik al als een goed stapje vooruit! De operatie ‘noodrem’ is begonnen!

DEN HAAG - Een nieuw marineschip gaat Defensie 98,5 miljoen euro meer kosten dan begroot. Het totale aanschafbedrag wordt 363,5 miljoen euro, terwijl in 2005 nog werd uitgegaan van 265 miljoen euro.

De hogere prijs komt onder meer door een inflatiecorrectie en strengere milieueisen. Dat staat in een brief die staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag aan de Kamer heeft gestuurd.

Uit de vaart

Het gaat om een ‘joint logistiek ondersteuningsschip’, dat het bevoorradingsschip de Zuiderkruis gaat vervangen, die in 2013 uit de vaart wordt genomen.

De SP wil dat besluiten over de vervanging van het schip worden uitgesteld. ‘100 miljoen extra in crisistijd moet reden genoeg zijn de bouw te heroverwegen’, stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

bron: ANP

Kamer wil noodrem op uitgaven Defensie

Van onze verslaggevers Noël van Bemmel, Theo Koelé

AMSTERDAM/DEN HAAG - Een Kamermeerderheid wil een einde maken aan het gemak waarmee het ministerie van Defensie budgetramingen overschrijdt bij de aanschaf van militair materieel. Kamerlid Eijsink (PvdA) stelt een overschrijdingspercentage voor, waarbij dergelijke projecten direct worden stopgezet. Daarna buigt de Kamer zich er opnieuw over.

In de Tweede Kamer bestaat veel ergernis over de aanschafprocedures bij Defensie. Directe aanleiding is een brief over de bouw van een nieuw marineschip dat niet 265 miljoen, maar 363,5 miljoen euro gaat kosten. Een overschrijding van 37 procent. Vandaag debatteert de Kamer over materieelprojecten van de Krijgsmacht.

Werving

Eijsink wil met een initiatiefvoorstel kostenoverschrijdingen helpen tegengaan. Zij denkt aan stopzetting van het hele verwervingstraject als de raming met 30 procent wordt overschreden. Een vergelijkbare regeling bestaat al in de Verenigde Staten.

Kamermeerderheid

Eijsink pleit verder voor een bescheiden bandbreedte van 5 of 10 procent, waarbinnen Defensie handelingsvrijheid houdt. Daarbuiten moet de Kamer meteen worden geïnformeerd. Daarbij moeten de redenen van de overschrijding worden toegelicht. Ook het CDA is ontevreden. Kamerlid Rendert Algra zal vandaag een reeks projecten noemen die duurder uitvielen dan geraamd. ‘Het omgekeerde gebeurt overigens ook, en dat is evenmin goed.’

De aanscherping kan rekenen op een Kamermeerderheid, want ook SP-Kamerlid Krista van Velzen reageert positief.

bron: Volkskrant