Gedoe over SDE-regeling - Hoofdinhoud
ABN Amro, ING, Rabobank, SNS Bank, Fortis Bank Nederland, Friesland Bank, Triodos Bank, ASN Bank, Robeco Bank en Aegon roepen alle deelnemers aan de klimaattop op Kopenhagen tot een succes te maken. Gisteren deden de bankiers een gezamenlijke verklaring uit. Uiteraard voel ik me aangesproken.
Ik vind het een goed initiatief van de banken en doe mijn uiterste best hen niet teleur te stellen. De bedrijven hopen op ‘doortastende maatregelen om de klimaatverandering in te dammen’. Mijn collega’s en ik worden in de verklaring opgeroepen duurzame energie ‘krachtig te stimuleren’. Ik ervaar de oproep als een ware steunbetuiging. Bedankt.
Verder gedoe over de SDE-regeling. Wat is er aan de hand? We willen dat bedrijven investeren in groene energie (zonnepanelen, windturbines). We stimuleren ondernemers met deze subsidie Duurzame energie.
Wie zonnepanelen of windmolens inzet, krijgt 15 jaar lang het niet-winstgevende deel van elk kilowattuur aangevuld door de overheid. In Duitsland wordt dit niet door de overheid bijgelegd, maar betaald uit een heffing op de energierekening. Dat gaan wij nu ook doen, met als verschil dat het geen openeinderegeling wordt. Het is een eerlijke regeling die uitgaat van het principe dat de vervuiler betaalt.
Als we in Kopenhagen goede afspraken maken over de vermindering van de C02-uitstoot en de emissieprijs, wordt investeren in panelen en turbines rendabeler.
Maar los van het geld is het goed als Nederland een alternatieve bron van energie heeft. Het zou wel prettig zijn als we niet meer afhankelijk zouden zijn van olie uit het Midden-Oosten en gas uit Rusland.
Meer over ...