Motie in Jerusalem Post - Hoofdinhoud
Afgelopen week is er gestemd over wetsvoorstellen om de Winkeltijdenwet te wijzigen. Steeds meer gemeenten maken gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet, die de mogelijkheid geeft om tot maximaal 52 zondagen per jaar open te kunnen zijn. Die bepaling is bedoeld voor uitzonderlijke situaties, maar in de praktijk gebruiken gemeenten onder druk van grootwinkelbedrijven deze mogelijkheid zelfs bij toerisme dat niets voorstelt. Daarom heeft Van der Vlies samen met Sharon Gesthuizen van de SP het initiatief genomen om dit misbruik van de toerismebepaling aan te pakken. Dit wetsvoorstel kreeg onvoldoende steun. De coalitiepartijen gaven steun aan een ‘lichtere versie’ die nadien door de regering was ingediend. Een belangrijk onderdeel van het initiatief van Van der Vlies en Gesthuizen kreeg via een amendement van SGP en SP uiteindelijk wel een kamermeerderheid: de belangen van werknemers en kleine winkeliers moeten door gemeenten uitdrukkelijk worden meegewogen.
Eerst wilden de coalitiepartijen hier niet aan, maar nadat minister van der Hoeven zich toegevend had opgesteld, bewogen zij gelukkig ook mee. Erg veel ruimte voor een onafhankelijke opstelling ten opzichte van de regering was er verder kennelijk niet: belangrijke andere evidente verbeteringen, zoals een strakkere definitie van toerisme, en een zo strikt mogelijke begrenzing van het toeristisch gebied, kregen alleen de steun van SGP en SP.
Bij de stemmingen van afgelopen week gaf een kamermeerderheid steun aan mijn motie, die de regering vraagt om binnen Europa te bevorderen dat de Iraanse revolutionaire garde op de Europese lijst van terroristische organisaties wordt geplaatst. De aanvaarding van deze motie kreeg ook in Israël aandacht, een land dat zich bij uitstek bedreigd weet door het Iraanse regime.
De Jerusalem Post wijdde een uitvoerig verhaal aan de aangenomen motie, dat als volgt begon:
“A majority of the Netherlands parliament voted this past week to place Iran's elite military unit, the Revolutionary Guards, on the European Union (EU) terror list. The Dutch resolution appears to be the first European motion to target the Iranian Revolutionary Guards Corps (IRGC) as a terrorist entity. The resolution cited the IRGC's support for Hamas and Hizbullah as reasons to label the Guards as an unlawful organization fomenting terror.
While the United States designated the Revolutionary Guards a global terrorist organization in 2007, European Union countries have been reluctant about clamping down on the 125,000 member military wing of the regime. The resolution will be discussed in December at an EU meeting in Brussels.”
Het was verder weer een topdrukke week, met maar liefst drie begrotingen: Binnenlandse Zaken, Integratiebeleid, en Verkeer en Waterstaat. Dat betekende een record aantal uren in de blauwe stoelen, van dinsdag tot en met donderdag de hele dag tot ’s avonds rond middernacht.
Bij het integratiebeleid heb ik het onbehagen als thema genomen dat onder veel autochtonen, zeker ook in de oude wijken, sterk leeft. Niet alles wat juridisch kan, is ook wijs. In dit verband heb ik verwezen naar opzichtige schotels, gebedsoproepen en minaretten. Hier is op zijn minst een wijze terughoudendheid geboden. Ik ben erg benieuwd of de motie die ik hierover heb ingediend, dinsdag een kamermeerderheid gaat halen. In een tweede motie heb ik opgeroepen het Wilhelmus een plaats te geven in de inburgeringscursussen voor “nieuwe Nederlanders”. Tot mijn verwondering maakte dat er tot nu toe geen onderdeel van uit. Terwijl het toch niet voor niets ons volkslied is!
Bij de Binnenlandse Zaken begroting ging veel aandacht uit naar de bezuinigingen op de politie. Ook uit eigen contacten met politie-agenten maken we ons veel zorgen over de effecten daarvan. We zaten onlangs nog met een aantal agenten en rechercheurs aan tafel, die gewoon heel concreet aangaven hoe de bezuinigingen neerslaan in de korpsen: overvalzaken die op de plank blijven liggen, aspiranten die niet aangenomen worden, etc. Er is en blijft hier een grote kloof tussen de departementale papieren werkelijkheid en de concrete ervaringen op de werkvloer.
Zo’n begrotingsbehandeling is ook altijd heel geschikt om wat kleinere punten mee te nemen, waar je in de loop van de tijd tegenaan gelopen bent. Zo hoorden we dat het als zeer onbillijk wordt ervaren dat je na een woninginbraak waarbij je documenten gestolen zijn, vervolgens veel kosten moet maken voor een nieuw paspoort of rijbewijs. De staatssecretaris verklaarde zich tot onze vreugde bereid om de ‘strafkorting’ die in de praktijk wordt geheven in de toekomst ongedaan te maken.