Spreektekst Wetgevingsoverleg Personeel, maandag 23 november

Met dank overgenomen van A.M.C. (Angelien) Eijsink i, gepubliceerd op maandag 23 november 2009.

Hier treft u mijn spreektekst (gesproken woord geldt) ten behoeve van het wetgevingsoverleg Personeel, dat vandaag plaatsvindt. In de eerste week van december zal de plenaire afronding van de Defensie begroting plaatsvinden.

Inbreng Angelien Eijsink - Defensie WGO Personeel - Maandag 23 november 2009 -- Gesproken woord geldt. Spreektijd: 1ste termijn 19 minuten, 2de 10 minuten Vragen -> verwijzing naar antwoorden bij begroting

Pagina’s -> verwijzing naar Begroting zelf

( achtergrond informatie)

Inleiding

Voorzitter voor de Partij van de Arbeid fractie is en blijft het personeel dé cruciale factor.

Het militaire beroep stelt hoge eisen, zware verantwoordelijkheden, maar grote betrokkenheid van de mensen thuis. We blijven denken aan onze militairen die het leven hebben gelaten, het verdriet, levenslang bij hun nabestaande, maar ook het verdriet van de vele gewonden, die ook voor het leven getekend zijn.

Ik wens ál ons militairen en óók burgers die door ons over de hele wereld zijn uitgezonden, succes, sterkte, maar ook plezier in hun werk, hún bijdrage voor Vrede en Veiligheid in de wereld. ( De helft van de stukken pas ontvangen op vrijdag 13 november, niet volgens afspraak en voor een gedegen voorbereiding is meer tijd nodig. Op een aantal onderwerpen zal ik wel ingaan, maar laat u hier vast weten daar in nader overleg ook op terug te komen )

Personele vulling

De gehele paragraaf personeel: het lijkt wel of hier niet veel gebeurd is.

Pg17: De vraag ligt mbt personeel natuurlijk op tafel of de Defensieorganisatie ooit vulbaar is. Als je jaren achtereen met tachtig tot negentig procent van je personeel moet functioneren dan zit er ergens wat fout. En dan ook nog met een groot stuwmeer aan ouderen.

Als tijdens een grote crisis het ‘saldo’ slechts licht positief wordt dan stemt dat allemaal niet vrolijk. Net zoals altijd lees je alleen maar zalvende woorden in plaats van een reëel verhaal. Al jaren is er dus een ondervulling en worden personele gelden voor andere zaken gebruikt, ook met instemming van de Kamer. De Stas wil ons nu doen geloven dat de vulling vanwege ‘geldproblemen’ niet waar gemaakt kan worden. Dát is een verkeerde voorstelling van zaken! Ten eerste weten we allemaal dat de vulling voor de komende jaren, om diverse redenen - en dat betreft beslist niet direct de financiën - niet haalbaar is.

Ten tweede is dit een bewuste keuze, om te knijpen in personele uitgaven. Ik kan me zeker ook andere keuzes in de begroting voorstellen, die NIET gedaan zijn! Voorbeeld:

“ Bij diverse opleidingen is de capaciteit niet op korte termijn te vergroten. Daarom kunnen de achterstanden in operationele gereedheid vaak niet snel worden opgelost door een budgetverhoging “ ( vraag 156 ) Vraag 8.

Personeels -budgetten worden vanwege de vrijval al enkele jaren gebruikt om materieel -budgetten aan te zuiveren en onvoorziene uitgaven af te vangen (zoals Bommelerwaard). Vraag 10

Heb hier voor me een overzicht van vacatures van 18 september, per krijgsmachtdeel en per rang. Dat geeft een reëel beeld van de stand van zaken op de arbeidsplaatsen.

Dat is iets anders dan de stand van zaken defensiebreed. Militairen in opleiding (adelborsten bijvoorbeeld - alleen dit jaar al 150 aangenomen, nu nog 130 over) tellen wel mee in de totaalstand van percentage militair personeel, maar vervullen natuurlijk geen arbeidsplaats. De presentatie van de cijfers geeft daarmee een vertekend beeld - 90% militair personeel betekent niet 90% van de arbeidsplaatsen gevuld.

Verder is er natuurlijk een forse mismatch tussen de arbeidsplaatsen en de kwaliteiten van het beschikbare personeel (O en P sluiten niet naadloos op elkaar aan). Vraag 55.

Defensiebreed bedraagt de vulling in 2014, 98%, dat klinkt heel mooi.

Mismatch Organisatie en Personeel, militairen in eerste opleiding, tellen allemaal mee in die 98%. Wat is de feitelijke vulling op de werkvloer - waar de operationele inzet wordt geleverd? Daar wordt nog gewerkt met percentages van in de 80%. Hoe zit het met de instroom vanuit bedrijven als DAF en Scania? Wat is de huidige stand van zaken?

Rapportage Personeelsbrieven 15/9

Pg 2: als de vulling van de defensieorganisatie in deze tijden van crisis in een half jaar met een procent stijgt, als er nog een stuwmeer aan ouderen gaat vertrekken: HOE kan de STAS dan in hemelsnaam zo positief blijven? Pg7: Meer dan 5000 mensen zijn afgewezen in het traject van “ werk naar werk” van januari tm juni 2009, dit past niet echt bij een organisatie die zit te springen om mensen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de bureaucratische regeltjes zoals leeftijdscriterium hier weer veel te rigide zijn gehanteerd. Wat zit hier achter? Update-brief personeelscijfers 12/11:

a- de brief adresseert wel het probleem van heel veel oudere burgermedewerkers (duizenden gaan de komende jaren met pensioen), maar de oplossing komt niet ter sprake. De geschiedenis van het personeelsbeleid laat zien dat vooruitzien meestal tegenvalt, hoe gaat de stas dit aanpakken?

b- Het ‘probleem middensommen’ wordt geïntroduceerd als een van de ‘grootste uitdagingen van de komende jaren’. Dat is ferme taal.

De vraag is, is er al een begin van een oplossing? c-Uitsmeren van de vulling over een groot aantal jaren is natuurlijk een waardeloze oplossing. Het laat zien dat het huishoudboekje volstrekt niet op orde is en neemt een voorschot op het beleid (verkenningen!) van de komende jaren.

Voor de PvdA fractie is dit het grote zorgpunt! (In deze brief zit trouwens weer een vreemde discrepantie met de Genderbrief. Daar kun je uit de cijfers zien dat er 1300 burgers teveel zijn. In deze brief praat men over 400 burgers. In twee brieven op dezelfde dag staan zijn dus plotseling 900 burgers in lucht opgegaan of uit het niets verschenen.

Hoe zit het nu met de cijfers van de agentschappen? Wordt eea nu weggemoffeld?

Waarom dit zo belangrijk is, is verder op uit de twee grafieken over leeftijdsopbouw te zien.

Bij de militairen is die best redelijk, Met uitzondering van het uitstroom-gat tussen 35 en 45 jaar.

Het probleem zit in de burgeropbouw waar het zwaartepunt ligt bij 50 jaar. Dit is nu precies de oorzaak van het middensom-probleem. Bij de reductie van de krijgsmacht

heeft men wel militairen gereduceerd, maar geen burgers. En daar waar men burgers is kwijtgeraakt zaten die vooral in de lagere schalen (en daar zaten vervolgens weer

relatief veel vrouwen tussen).

De enorme centralisatie bij defensie heeft ( dus ) niet alleen tot hogere overheadkosten geleid (volgens de begroting 2010 nu al 44 % ten opzichte van 37 % 5 jaar geleden). Het heeft ook dit midden-somprobleem, wat de basis vormde voor de vorige reorganisatie (reductie), juist verergerd.

Operationele gereedheid en inzetbaarheid Operationele gereedheid. Lastige discussie. Wanneer kan eens schip naar zee, kan een eenheid worden ingezet. Bij 60% personele gereedheid, 50% materiële gereedheid?

Wanneer je 98% gevuld bent, kwantitatief, is er nog de kwalitatieve personele gereedheid. Is iedereen voldoende opgeleid, getraind en geoefend? Of is het schip gevuld met nieuwkomers, die opleidingsachterstanden hebben? Vraag 3: Het antwoord op de vraag klopt geheel. Het gaat hier natuurlijk om de maandrapportages. Vraag me af waarom Defensie deze niet aan de TK wil geven. Ja, data is gevoelig, maar dit kan geen reden zijn om TK hierover niet te informeren Kan me wel voorstellen dat als het beeld volstrekt rooskleurig was, er geen enkele aarzeling was om informatie te delen!

Oefenprogramma - vragen 159

Tijdelijk versoberd van 2010 - 2014 - levert per jaar 5 miljoen op. Pg25: Wat betekent het tijdelijk beperken van het oefenprogramma voor de inzetbaarheid en getraindheid. Wat zijn de objectieve criteria dan en hoe wordt dit getoetst. Heeft defensie hier bijvoorbeeld een interne kwaliteitsmeting voor? En als het nu goedkoper kan en geen gevolgen heeft, waarom doen we dat dan niet altijd? vraag 56.

De versobering van het oefenprogramma heeft een aantal effecten:

  • de militair komt minder getraind aan de startstreep van het opwerkprogramma Afghanistan; hij heeft minder geschoten, minder dagen getraind in de omstandigheden die elders ter wereld gelden.
  • een aantrekkelijk oefenprogramma behelst ook een kijkje in een andere cultuur. Toen de mariniers alle berg- en wintertrainingen in Harstad (Noorwegen) gingen doen, daalde het enthousiasme, alwéér naar Harstad? Je komt ook bij defensie om iets van de wereld te zien - wervingsaspect.
  • steeds dezelfde oefenterreinen leiden ook tot een verminderde alertheid en realisme bij trainingen en oefeningen - het wordt teveel een bekend terrein terwijl het onverwachte in het ‘eggie’ steeds om de hoek loert. Vraag 156.

Daar komt de aap uit de mouw. Niet direct in te zetten eenheden worden gekort op oefeningen. Dat leidt tot eenheden die weer minder geoefend aan de startstreep verschijnen voor het Afghanistan opwerkprogramma. Het geheel overziend daalt de gereedheid van de Nederlandse defensie dus. Amendement Knops - Eijsink om die bezuiniging ongedaan te maken.

Onderwijs -> Loopbaanlint en ROC -> de big fish - pg 18

Pg18: mbt loopbaanlint. Als dit een goed plan is en goed werkt: waarom kan het dan niet sneller en waarom wordt de capaciteit begrensd? Begrijp dat de komende jaren het merendeel van de ‘spijkerbroeken ‘ via de ROC’s komen, dan heeft dit toch ook gevolgen voor de wervingsgelden? Hoe betrouwbaar zijn de cijfers vwb de instroom op de ROC’s, op pag. 18? Loopbaanlinten:

  • ROC traject al gedeeltelijk militaire opleiding (17 jarige mag nog niet schieten). Deel van het Algemene Militaire Opleiding traject wordt gevolgd tijdens de ROC opleiding met het idee dat er meer tijd is voor de ‘zwakkeren’ in het vervolgtraject bij defensie. In werkelijkheid worden de aantal maanden AMO verkort wanneer het ROC voortraject is gevolgd.
  • Wanneer er ongelukken gebeuren tijdens oefeningen is het ROC verantwoordelijk en draagt het risico
  • Dossiers van leerlingen worden meegenomen naar het ministerie Probleem: alle risico’s voor ROC’s, kortere AMO kan leiden tot hogere uitval (opleiding wordt nl zwaarder, als dit gebeurt wordt tegenovergesteld effect bewerkstelligd) Hoe zit het met de verantwoordelijkheden voor de ROC’s wanneer er bijvoorbeeld een bezoek gebracht wordt aan Noorwegen of andere oefenterreinen? Waar begint ‘dossiervorming ‘ voor de leerling / aspirant militair? Op welke wijze worden ze op hun 18de benaderd door defensie om eventueel bij de Krijgsmacht in dienst te treden? Accreditatie NLDA Nederlandse Defensie Academie - vraag 202 - is nog steeds niet rond, maar lijkt te gaan lukken, voor accreditatie na 2010. Daarmee wordt de wervingsbelofte aan adelborsten en cadetten dat zij een erkende academische titel verkrijgen, gehonoreerd. Er zal nog een inhaalslag moeten volgen voor de studenten van voorgaande jaren. Wanneer gaat dit gebeuren? Sociaal veilige - werk en leefomgeving - Staal - vraag 218

Het is natuurlijk heel bijzonder dat na een commissie en een briljant plan van verbetermaatregelen, bij de eerste financiële tegenwind het blijkbaar niet meer zo hoognodig wordt geacht te investeren in een veilig en gezonde werk- en leefomgeving te werken?

Wat zegt dit over de organisatie en het lange termijn denken? Ook en juist in het kader van ‘ de behoud maatregelen ‘? Actieplan & Werving & Behoud

(Het actieplan is van 4 april 2008, we zijn nu 20 maanden verder.

Het lijkt mij dat men de volgende vragen moet kunnen beantwoorden.

  • a. 
    Het aantal via wervingsbonussen geworven militairen en het aantal zonder deze bonus geworden.
  • b. 
    Een eerste indicatie van instroom door vooropleidingen (daar zit een beetje vertraging in)
  • c. 
    Het aantal part-time wervers nu. (de vorige keer waren dat er al 50)
  • d. 
    De percentuele huidige uitval bij K&S (ik vermoed dat deze nu HOGER is dan in 2008)
  • e. 
    Indicaties van het huidige opleidingsuitval. (hier zit ook enige vertraging voordat je resultaat ziet)
  • f. 
    Het huidige aantal loopbaanbegeleiders (in 2008 waren dat er al 70) ) Er wordt € 10,3 miljoen gereserveerd voor het stimuleren van werving en behoud. Dit lijkt mij relatief veel; in de huidige crisis (prognose 2010 is niet veel beter) kan op werving bezuinigd worden. De instroom is dit jaar al aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2008 en daarvoor. Hoe zit het nu met het stimuleren van behoud : het Flexibel Personeelssysteem (FPS) betekent toch juist dat de uitstroom vanaf het 30ste levensjaar voorlopig moet toenemen. De uitstroom zal als gevolg van de crisis juist minder snel gaan.

Ook geld aan ontwikkeling van medewerkers te spenderen: professionalisering binnen Defensie en vergroting van de arbeidsmarktkansen later. Onder de personele bezuinigingsmaatregelen, halverwege blz. 26, staat dat Defensie “de komende jaren nog scherper zal sturen op het aantal militairen per rang, de looptijd van de rang en de leeftijd bij functietoewijzing.” Natuurlijk zijn daarmee de personele bezetting en de personeelskosten ten opzichte van de formatie beheersbaar. Maar in het functietoewijzings- proces komt daarmee een oneigenlijke factor op: leeftijd en looptijd in rang zeggen niets over geschiktheid voor de functie en talentvolle medewerkers worden hiermee in hun mogelijkheid geremd. Bovendien staat dit haaks op het FPS. Op blz. 19 wordt juist gesproken van het centraal stellen van individueel maatwerk. Rigide personeelsbeheer gaat niet samen met individueel maatwerk. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van FPS, van de eigen loopbaanverantwoordelijkheid en van de vrijere sollicitatiemogelijkheid. Het is ook noodzakelijk om militairen daaraan te laten wennen, om hun kansen op termijn in de burgermaatschappij te vergroten. De voorgestelde personeelsbeheersing op blz. 26 klopt daar niet mee.

Evaluatie

Pg37: evaluatie actieplan werving en behoud staat gepland voor 2011. Lijkt me goed de evaluatie mee te nemen voor de begroting 2011, maw te ontvangen met Prinsjesdag volgend jaar.

Er zijn hiervoor 5 kwantitatieve doelstellingen vastgesteld (TNO rapport). Idee/streven is om de evaluatie in 2010 te laten plaatsvinden.

De maatregelen die op korte termijn effect zouden moeten hebben (wervingsbonus bijvoorbeeld) zijn weinig effectief gebleken. Dit zou een reden kunnen zijn om het traject versneld te evalueren. Wervingsbonus

Eén van de vijf kwantitatieve doelstellingen waar de Stas afrekenbaar op is ( brief 25/11/08)

Pg4. Die hele wervingsbonus is natuurlijk een lachertje. Dat de doelstelling niet gehaald wordt is natuurlijk het understatement van het jaar.

Dus afschaffen! (jaar geleden pas ingevoerd, met veel publiciteit en onderzoek!)

Race team - vraag 9

Het racing team van de landmacht. Wat zijn de opbrengsten en investeringen geweest van deze wervingsactie? Team bestaat uit 16 personen die naast hun reguliere functie werken voor en in het raceteam. Kosten ongeveer 0,2 miljoen Euro per jaar. Reservisten beleid- brief 12 november

Een echte beleidsbrief (veel goede bedoelingen en weinig analyse van de werkelijkheid)

Wat ontbreekt is een indicatie van de resultaten en voortgang. Mijn vragen:

  • a. 
    Wat is er al
  • b. 
    Wat komt eraan en wanneer is het er
  • c. 
    Waar zitten de snelle resultaten
  • d. 
    Wat is er moeilijker dan gedacht
  • e. 
    En ten aanzien van dat laatste wat heeft de STAS misschien nog nodig van de VCD

aan wetgeving of middelen.

Drie opmerkingen ter illustratie

Pg 2. Er staat dat er jaarlijks PRECIES bepaald word welke reservisten er nodig zijn.

Dat lijkt me een beetje onzin. Immers reservisten impliceert al dat het gaat om een reserve

en dat is nu precies niet zo voorspelbaar. De inzet is missie afhankelijk en tenzij je de wereld

kunt voorspellen lijkt mij het woordje "precies" een beetje vragen om moeilijkheden. pg 4. Internet als contactmedium. Graag een voorbeeld, hoe dat er dan uitziet

en vooral wat de "redenen" zijn voor een reservist om zo'n medium actueel te houden.

Pg 5. Hier wordt het echt leuk. Een employer dagvergoeding van wel 50 Euro per dag.

Het minimumloon voor een 23 jarige is 63,75 Euro per dag. Defensie denkt dus echt

een werkgever te compenseren met minder dan 80 % van het minimumloon voor een

hoog opgeleide kenniswerker.

Ter vergelijking 50 Euro per dag is ongeveer het minimumloon van een 19 jarige. Ik weet

dat defensie last heeft van te snelle uitstroom. Maar reservisten van 19 jaar lijkt mij

een beetje zorgelijk! Gender Actieplan

Stap voor stap lijkt enige realisme in dit onderwerp te komen. Dit onderwerp is er eentje van de lange adem.

Maar: er is veel aandacht voor mannen nodig, om er voor te zorgen dat het met de vrouwen in de organisatie goed moet gaan!

Volgens mij was Gender niet alleen iets over "vrouwen", het ging toch ook over geaardheid

en etnische achtergrond. Daar staat verder niks over.

Veel van de problemen worden niet veroorzaakt door onwil, maar door onvermogen om

het probleem op te lossen. Dat komt door 3 dingen.

  • a. 
    Regelingen zijn veels te algemeen en vaak tegenstrijdig.
  • b. 
    Goede regelingen zijn nauwelijks bekend en zelden voorzien van middelen.
  • c. 
    Bevoegdheden om persoonlijke afspraken te maken liggen veels te hoog.

Het centraliseren van bevoegdheden is geen goed keuze in dit kader. Differentiatie

vereist nu eenmaal loslaten en vertrouwen. In het verdere verhaal zit wel iets vreemds.

In de cijfers wordt gemeld dat er 20.800 burgers zijn voor 19.500 functies. Dat zijn er

dus 1300 teveel. (NB: 19.500 is niet het getal dat je elders vind, dat is ongeveer 14.000

burgerfuncties. Dat komt omdat de functies bij de agentschappen worden weggemoffeld.) De streefcijfers zijn blijkbaar intussen bijgesteld (blz 2 bovenaan). Waarom is dat gebeurd? Waarop zijn eigenlijk de streefcijfers gebaseerd?

Waarom is de tabel met streefcijfers voor 2010 niet opgenomen? Of toevallig weggevallen? Zou die graag nog ontvangen. Hoe zit het met de instroom op de KIM, KMA en de KMS? Wel erg opmerkelijk dat daar niets over opgenomen is.

Maar in de context van gender is het verontrustend dat de stijging vooral zit in de vrouwen

tot schaal 10. (Om het beeld helder te houden, vooral secretaresses en administratieve functies). Daarvan zijn er dan bovendien 800 teveel.

Over het algemeen:

  • afhankelijk van de ‘bazen’, de leidinggevende, te vaak is het nog “ acht die vrouwen, wat voegt het toe’
  • nog veel macho gedrag ( opmerkelijk dat alleen de Kmar daar iets over schijft! )
  • hoe stellen we eea veilig naar de toekomst?

-

Niet duidelijk is HOE dan de doorstroom van vrouwen in de onderofficiersrangen aangepakt wordt, wel “dat er de nadruk op gelegd wordt”. Dat kan concreter.

Conclusie: Bij de militairen gaat het langzaam maar zeker voorwaarts, maar moet men waken

voor onrealistische verwachtingen. Bij het burgerpersoneel klopt er iets niet.

Expertisecentrum diversiteit

1 - Men is rijksbreed aan het inventariseren wat er al gedaan wordt op dat terrein

2 - Ook of de sectoren erbij betrokken worden (gemeente, provincie etc.)

Het gevaar is m.i. dat het zo’n centrum op ambtenarenniveau straks geformeerd wordt en dat je dus weer de expertise zelf niet betrekt. Bovendien moet defensie echt rekening blijven houden met hun specifieke wensen en doelstellingen.

Uitzendverleden (Motie Knops / Eijsink) - vraag 87

Pg18: met droge ogen wordt hier feitelijk gemeld dat er met de uitwerking van de motie over het uitzendverleden nog niets is gedaan. Tsja, als toezeggingen aan de Kamer zo weinig prioriteit hebben…

Is dus uitzendbonus nu toch een sigaar uit eigen doos, omdat deze wordt meegenomen in het arbeidsvoorwaardenoverleg?

Zorg en nazorg voor actief dienende en veteranen Graag spreek ik mijn waardering uit voor een ieder betrokken bij de zorg voor onze militairen en veteranen. Veel werk is er verricht, er staat veel op de raisl, maar ik zeg met nadruk, veel moet ook nog wórden uitgewerkt.

Vooruitkijken en zorgen dat we ons voorbereiden op zorgen die komen, is van groot belang. Terugkeer gesprek - Vraag 19

Voor het voeren van een terugkeergesprek heeft het Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk per teruggekeerde militair ongeveer één manuur nodig. Er zijn ongeveer 6.000 terugkeergesprekken per jaar (alle missies). Vinden alle gesprekken plaats?

Hoeveel personeel is hiervoor beschikbaar? Graag schriftelijke uiteenzetting. Defilé Wageningen

Goed dat de Stas een opening heeft geboden voor verder overleg. Temeer omdat het hier niet alleen om veteranen gaat, maar ook om mensen uit het voormalig verzet.

De kosten van Wageningen zitten niet in die € 25.000, die zitten in het personeel, dat tenminste een dag van tevoren moet opbouwen, op 5 mei moet acteren en wellicht op 6 mei opruimen moet. 5 mei is een nationale feestdag, dus het personeel heeft ook nog recht op compensatie in tijd. Een commandant is zijn personeel dus niet 1 dag, maar zeker drie á 4 dagen kwijt.

Ik begrijp de moeilijkheden, maar kan me niet voorstellen dat er geen mogelijkheden zijn. De afgelopen vijf jaar is bij de Landelijke Veteranendag terecht door de Minister President terecht verwezen naar de groep ‘oudere veteranen’, die bij thuiskomst niets aantroffen en het duurde tientallen jaren voor de erkenning er voor hen kwam.

Wageningen is juist voor deze veteranen van groot belang!

De PvdA fractie is er een groot voorstander van om dit defile nog een aantal jaren te blijven ondersteunen.

Stand van zaken financiering maatschappelijk werk de Basis.

Zoals bekend stopt het Nationaal Fonds voor Vrijheid & Veteranenzorg met de financiering van het product (gespecialiseerd) maatschappelijk werk (*), ten gunste van de veteranen en zijn / haar verwanten.

De reden hiervoor is dat het V-fonds de opvatting heeft gemaakt dat de eerstelijns hulpverlening, die met dit product geboden wordt, een direct gevolg is van het overheidsbesluit om deel te nemen aan vredesmissies, en dus een verantwoordelijkheid is van de overheid. Dit standpunt deelt de PvdA fractie al jaren. Beoogd wás de financiering te stoppen per 1 januari 2010. Omdat dit begrotingstechnisch niet haalbaar is én er een groot risico dreigt, is er overeenstemming bereikt dat de financiering door het V-fonds stopt per 1 januari 2011. Ik begrijp dat er op dit moment besprekingen plaatsvinden tussen de Basis en het Ministerie.

Afgelopen jaren heeft de stas diverse keren de waardering uitgesproken voor de kwaliteit van dienstverlening, uitgevoerd door de Basis.

Kan Defensie / overheid - net als bij het ABP - deze financiering overnemen?

Mijn fractie wil hierover duidelijkheid vóór de plenaire afhandeling. Hierover moet dit jaar nog duidelijkheid komen, vanwege ‘ de bijzondere positie van de militair ‘.

Betreft zo’n 7 á 8 miljoen op jaarbasis en die moet er komen! IMG en IGZ

Waarom heeft defensie een eigen IMG nodig?

De IGZ gaat over inspectie en toezicht over zowel civiel als militair.

Waarom niet de bevoegdheden van de IGZ uitbreiden?

De actief dienende valt onder de IMG, maar de post actieve onder de IGZ? Waarom niet eea harmoniseren? Onafhankelijke klachtencommissie Veteranenwet

De PvdA fractie zal met enkele partijen een initiatiefwet voorbereiden. Schaarsbergen - vraag 4.

Accommodatie aanbieden aan mensen die andere huisvesting zoeken? Heel raar antwoord. Alsof defensie een soort interim-accommodatie heeft voor gezinnen? Neen, wanneer een militair uit z’n door zijn partner uit het gemeenschappelijk huis wordt gezet, biedt elke commandant desgevraagd die militair tijdelijk een kamertje aan (vaak dtv bedrijfsmaatschappelijk werker). Of daar een stijgende trend in waarneembaar is, weet ik niet. Defensiebladen

Stroomlijnen en op bezuinigen --------------------------------