Vloeistofverbod in handbagage onder de loep

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op dinsdag 10 november 2009, 12:58.

in Nieuws

Het lijdt geen twijfel dat de luchtvaart een, cru gezegd, populair doelwit is én blijft. Strengere veiligheidsmaatregelen voor de luchtvaart, met dien overeenkomstige overlast, liggen dan al snel voor de hand. En natuurlijk, de dreiging van het terrorisme mag niet worden onderschat. Soms ontbreekt echter niets duidelijker dan inzicht in de (veronderstelde) effectiviteit van een bepaalde maatregel.

Een goed voorbeeld in deze is het verbod op vloeistoffen (van kracht sinds 6 november 2006) in de handbagage van de luchtvaartpassagiers. Containers vol gels, tubes tandpasta, lipsticks, alcohol, flesjes water, lenzenvloeistof en lotions zijn de afgelopen jaren verzameld en vernietigd. En wat heeft het ons opgeleverd, anders een heleboel irritatie? De maatregel is immers verre van waterdicht.

Na eindeloos 'getouwtrek' tussen Commissie, Raad en Parlement werd besloten om de maatregel m.i.v. april 2010 af te schaffen. Voorwaarde hiervoor was dat er adequate screeningsapparatuur beschikbaar zou zijn. En dat is dan ook gelijk het probleem. De apparatuur lijkt onvoldoende ontwikkeld om m.i.v. 2010 in gebruik te worden genomen. De Europese Commissie stelt dan ook voor om het verbod op vloeistoffen stapsgewijs af te schaffen. Op 29 april 2014 zouden dan eindelijk alle Europese luchthavens over de juiste apparatuur moeten beschikken. Dit voorstel is volgens Jeanine Hennis-Plasschaert niet de oplossing.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "We staan op een belangrijk kruispunt. Ik heb me vanaf het begin met hand en tand verzet tegen het vloeistofverbod. De effectiviteit van de maatregel is wat mij betreft ver te zoeken. De doeltreffendheid of effectiviteit is op dit moment (en helaas) echter geen onderwerp van debat. Feit is dat de recente voorstellen van de Commissie helaas onvoldoende doordacht zijn. Bij een gefaseerde aanpak weten passagiers überhaupt niet meer waar ze aan toe zijn. De kunst is dan ook om het proces te versnellen en de nieuwe technologie in één keer in de gehele EU te introduceren. De VS lijken in 2011 al over te stappen van de zgn. 'liquids ban' naar 'screening'. Als de apparatuur goed genoeg is voor de VS, waarom dan niet voor Europa? Uiteraard zal de apparatuur getest moeten worden. Logistieke chaos en langere wachtrijen bij de securitycontroles moeten te allen tijde voorkomen worden."

Vandaag debatteren de leden van de parlementaire Transportcommissie met de Europese Commissie. Naar verwachting presenteert de Europese Commissie de officiële voorstellen op 18 of 19 november.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert