Kapitein in woelige tijden - Hoofdinhoud
Na een week herfstreces is de drukste periode van het jaar aangebroken. Het is de tijd waarin voor het einde van het jaar alle begrotingen behandeld moeten worden. Maar daarnaast ook gewone wetsvoorstellen voortgang moeten hebben en spoeddebatten om tijd vragen. Woekeren met de vergadertijd dus. En helaas betekent het voor mij ook nogal eens met beperkte nachtrust genoegen nemen….
Gelet op de agendadrukte is het ‘kerstregime’ al weer begonnen voor het indienen van moties. Dat betekent: geen toelichtingen meer, geen langdurige interrupties, maar direct de motie indienen. Afgelopen dinsdag heb ik een motie mee-ingediend over de uniformering van eedsformuleringen. Wat mij betreft komt er een einde aan praktijken in bijvoorbeeld gemeenten waarin ook een eed op Allah kan worden afgelegd.
Dinsdagavond zijn we van start gegaan met de behandeling van het initiatiefvoorstel van Van der Vlies en Gesthuizen (SP) om de Winkeltijdenwet te repareren. Minister van der Hoeven verdedigde daarnaast een minder vergaande, zeg maar ‘light-versie’. Het zal niet verbazen dat het initiatiefvoorstel de SGP-fractie toch wat meer aansprak! Het wetsvoorstel van de regering legt heel veel beleidsruimte bij de gemeentebesturen. Dat is nu juist bij dit onderwerp niet zo geruststellend, gelet op de ruimte die gemeenten zich hebben veroorloofd door allerlei niet-toeristische gebieden toeristisch te verklaren en dus de winkels op zondag open te hebben. Ik vond het in dit licht ook nogal veelzeggend dat het CDA zoveel accent legde op het feit dat het wetsvoorstel van de regering maar een beperkte betekenis heeft… Met PVV-er Graus had ik nog een interessant interruptiedebatje over de PVV-visie op de zondag. Is de wekelijkse rustdag niet juist ook een kenmerkend element van de joods-christelijke beschaving die het behouden waard is? In Islamitische landen zijn de winkels op zondag open…
Een bevredigend inhoudelijk antwoord bleef uit….
Veel media-belangstelling was er gisteren bij het algemeen overleg waarin een voorbespreking plaatsvond van de Europese Raad die binnenkort gehouden wordt. Dat kwam niet doordat er zoveel interesse was voor de visie van Minister-President Balkenende op de klimaatonderhandelingen. De belangstelling was vooral gericht op de vraag of Balkenende wel of niet kandidaat is om vaste voorzitter te worden van de Europese Raad. Daarover blijven de speculaties voortduren. Wie het ook wordt, wat mij betreft is van groot belang dat de nieuwe voorzitter een dienstbare figuur is, en niet een Zonnekoning die zoveel mogelijk macht naar zich toe probeert te trekken. Het profiel van zo’n nieuwe functie - waar wij niet gelukkig mee waren - wordt behoorlijk bepaald door de persoon die het als eerste gaat doen. Wij hebben zelf aangegeven het ongewenst te vinden als Balkenende zou vertrekken. Het is niet gelukkig als de kapitein van het schip voortijdig vertrekt, zeker temidden van de woelige crisisbaren. Mocht hij toch naar Europa gaan, is het moeilijk denkbaar dat zonder verkiezingen een wisseling van de wacht zal plaatsvinden.