Uitslag

Met dank overgenomen van F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009.

Frans Timmermans reageert op de uitslag van de verkiezingen: 'De uitslag van de verkiezingen gisteren heeft wat mij betreft vijf winnaars opgeleverd. In de eerste plaats de PVV, D66 en GroenLinks.'

De uitslag van de verkiezingen gisteren heeft wat mij betreft vijf winnaars opgeleverd. In de eerste plaats de PVV, D66 en GroenLinks. De kiezers hebben behalve aan de kandidaten van deze partijen ook hun vertrouwen aan kandidaten van andere partijen die niet gewonnen hebben of - zoals mijn eigen partij - fors verloren. Ik zie uit naar een goede samenwerking met de 25 Nederlanders in het parlement.

Partijen die een heel uitgesproken standpunt hebben voor, of een heel uitgesproken standpunt tegen Europa, hebben gewonnen. Dat is duidelijk. De middenpartijen die weliswaar pro-Europa zijn, maar ook kanttekeningen plaatsen, hebben kennelijk hun verhaal niet voor het voetlicht kunnen brengen. Europa blijft een complex onderwerp. Er zitten voor Nederland hele grote voordelen aan, maar er zijn zeker ook bedenkingen bij. Als je dat probeert uit te dragen in verkiezingstijd is dat heel erg lastig. Iedereen die wel eens een verkiezing heeft meegemaakt weet dat een dubbele boodschap nooit overkomt. De Amerikanen zeggen het ook altijd zo mooi in de verkiezingen: wie uitlegt heeft al verloren.

De vierde winnaar is de democratie, ondanks de teleurstellende opkomst, waarvan ik gehoopt had dat die in navolging van 2004 weer iets hoger zou zijn dan bij de voorgaande verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is goed dat de verschillende zeer uiteenlopende visies in ons land over welke kant het op moet in Europa vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement. Ben benieuwd naar hoe de verschillende partijen, al dan niet samen met hun geestverwanten uit andere lidstaten, de komende vijf jaar steun voor hun standpunten en voorstellen zullen gaan vergaren.

Samen met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten zijn de parlementariërs daarnaast ook verantwoordelijk voor het vinden van antwoorden op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals de klimaatverandering, de economische crisis, migratiebeleid en het energiebeleid. Alles bij elkaar worden zeker 19 van de 25 Nederlandse zetels ingenomen door partijen die soms met meer of minder reserves vinden dat we Europa echt nodig hebben en die een bijdrage willen leveren aan een sterker Nederland in een sterker Europa.

De vijfde winnaar is wat mij betreft de pers. Er is, zeker met de vorige Europese verkiezingen, heel veel aan gedaan om aandacht te trekken voor het onderwerp en het is ook veel politieker benaderd dan vijf jaar geleden. Er zijn veel artikelen geschreven en uitzendingen gemaakt die ook echt over Europa gingen en verder keken dan meer of minder en voor of tegen Europa. Met oog voor de voordelen die Europa ons biedt, maar vaak ook kritisch, wat ik uitstekend vind. Mijn persoonlijke favoriet was De Slag om Brussel van de makers van de Keuringsdienst van Waarde, die op een aansprekende manier uitzochten wat er nou precies achter een aantal bekende Brusselse verhalen zit.

Wat er van alle verkiezingsbeloftes en de verschillende standpunten gerealiseerd zal worden zal de toekomst uitwijzen. Ik hoop dat voortbouwend op een veel inhoudelijker en politieker debat de laatste maanden over Europa dan de afgelopen jaren in Nederland, de kranten, websites, radio en televisie blijvend meer aandacht zullen besteden aan de voor ons land en onze toekomst zo belangrijke onderwerpen waar onze 25 Nederlandse afgevaardigden zich samen met hun collega's over buigen. Zeker alle mensen die gisteren de moeite hebben genomen van hun stemrecht gebruik te maken, verdienen het te horen op welke manier de grote belangen die voor Nederland en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen op het spel staan in Europa gediend worden met de standpunten van de Nederlandse vertegenwoordigers.

Meer informatie

Discussiëren? Reageren?