Behoud nationaliteit moet eigen keuze zijn

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2009, 12:58.

in Nieuws

Zojuist heeft VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert middels schriftelijke vragen zowel Commissie als Raad opgeroepen om werk te maken van de vrije keuze als het gaat om behoud van nationaliteit.

Verschillende staten in de wereld staan 'afstand van nationaliteit' niet toe en bepalen derhalve dat onderdanen in géén geval door eigen handelen (zoals de verkrijging van een vreemde nationaliteit of door afstand) hun nationaliteit verliezen. Dus ook niet als de onderdaan verklaart dat hij bereid is daar afstand van te nemen of aangeeft dat zelfs graag te willen. In een aantal Islamitische landen, waaronder Marokko (emir al-mouminien), heeft nationaliteit naast een rechtelijke ook een religieuze connotatie. Dit maakt het eventueel vrijwillig afstand doen van de nationaliteit extra beladen. Zo'n persoon is na naturalisatie tot bijvoorbeeld Nederlander per definitie bipatride, ook al had hij dit graag anders gezien. Sterker nog, ook zijn kinderen zullen een dubbele nationaliteit bezitten. Zij leiden van hun vader zowel de Marokkaanse als (in dit voorbeeld) de Nederlandse nationaliteit af.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Van een vrijwillige keuze is in dat geval geen sprake. Een opstelling als deze kan verstrekkende gevolgen hebben voor het individu in kwestie. Ik heb Commmissie en Raad dan ook de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kunnen Commissie en Raad concreet hun visie uiteenzetten als het gaat om bovengeschetste situatie? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Zijn Commissie en Raad het met mij eens dat een individu over de vrijheid zou moeten beschikken om vrijwillig afstand te doen van zijn of haar nationaliteit? Zo nee, waarom niet?
  • 3. 
    Kunnen Commissie en Raad aangeven of de vrije keuze van het individu (als het gaat om het vrijwillig afstand doen van de nationaliteit) op enigerlei wijze besproken wordt in bilaterale of multilaterale contacten met de derde landen in kwestie (waaronder Marokko)? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Zijn Commissie en Raad bereid dit onderwerp aan de orde stellen in hun contacten met deze staten? En bijvoorbeeld mee te nemen in onderhandelingen over de invulling/evaluatie van de externe relaties met deze staten (associatieovereenkomsten, nabuurschapsbeleid, ontwikkelingssamenwerking etc). Zo nee, waarom niet?"
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert