Tijdelijke EP-commissie Financiële, economische en sociale crisis (opgeheven) (CRIS)

Deze tijdelijke commissie1 van het Europees Parlement2 heeft onderzocht wat de precieze omvang is (geweest) van de financiële en economische crisis, welke maatregelen er zijn genomen en hoe die maatregelen op elkaar zijn afgestemd. De commissie heeft voorstellen gedaan om duurzame groei te bevorderen.

Het Europees Parlement besloot op 23 september 2009 deze commissie in te stellen, te beginnen op 8 oktober 2009 voor de duur van één jaar. De commissie is ook na deze datum actief gebleven. In juni 2011 presenteerde CRIS zijn eindrapport. Deze tijdelijke commissie is daarna opgeheven.

De werkzaamheden van de commissie waren:

  • - 
    een analyse maken van de wereldwijde crisis. De rol van internationale instellingen en overleggen (zoals de G203) krijgt bijzondere aandacht.
  • - 
    alle huidige Europese regelgeving en gecoördineerde acties en maatregelen over dit onderwerp evalueren. Hierbij wordt vooral gelet op hoe die maatregelen de werkeloosheid en de problemen van klimaatverandering4 en vergrijzing aanpakken.
  • - 
    voorstellen doen die de financiële sector gezond moeten maken, de werkgelegenheid moeten bevorderen en de groei op een duurzame manier moeten stimuleren.
  • - 
    analyseren wat de maatregelen kosten en wat de kosten zijn als er geen beleid wordt gemaakt.

Om haar werk naar behoren te kunnen uitvoeren, heeft de commissie contacten gelegd met overheden binnen en buiten de Europese Unie, internationale organisaties, sociale partners (bedrijfsleven en vakbonden) en wetenschappers.

De commissie heeft samengewerkt met de vaste parlementaire commissies5 die over deze onderwerpen gaan.


  • 1. 
    Het Europees Parlement kan op ieder moment tijdelijke commissies instellen om specifieke kwesties te behandelen. Zij bestaan maximaal twaalf maanden, maar verlenging is mogelijk.
     
  • 2. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 3. 
    Dit internationale forum bestaat uit de 19 grootste nationale economieën plus de Europese Unie. De officiële naam van de G20 is de 'Groep van Twintig Ministers van Financiën en Voorzitters van Centrale Banken'. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.
     
  • 4. 
    De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde door de uitstoot van broeikasgassen opwarmt en dat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Deze klimaatverandering zet de leefbaarheid van veel gebieden op aarde onder druk en heeft grote gevolgen voor onder andere natuur en landbouw. Om de gevolgen te beperken is internationaal afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Ook de Europese Unie spant zich zowel op Europees niveau als op mondiaal niveau in om klimaatverandering tegen te gaan.
     
  • 5. 
    Deze commissies bereiden de vergaderingen van het Europees Parlement inhoudelijk voor. Ze bestaan uit leden van het Europees Parlement. De commissies behandelen de voorstellen voor Europese richtlijnen en verordeningen van de Commissie en de Raad, en eigen initiatieven van haar leden.