Kamerstukken

Met dank overgenomen van Parlement.com.

De meeste officiële documenten in het parlement worden gepubliceerd. Zo worden er woordelijke verslagen gemaakt van de plenaire vergaderingen van beide Kamers. Dit worden handelingen genoemd. Agendastukken worden als bijlage bij de handelingen gevoegd. Dit zijn wetsvoorstellen1, toelichtingen bij wetsvoorstellen, amendementen2, nota's, notities, verslagen van commissievergaderingen, moties3, brieven van de regering, begrotingsvoorstellen, rapporten etc. Ze zijn tevens digitaal beschikbaar.

Kamerstukken krijgen een dossiernummer (ook vetnummer genoemd). Dit is een vijfcijferig nummer, bijvoorbeeld 36 501. Daarnaast krijgen in de Tweede Kamer4 de stukken binnen een dossier een ondernummer, bijvoorbeeld 36.501, nr. 4. In de Eerste Kamer5 wordt hetzelfde dossiernummer gebruikt, maar in plaats van een ondernummer krijgen stukken van hetzelfde dossier een letter (bijvoorbeeld 35.673 EK B).

Begrotingsvoorstellen krijgen alle per jaar hetzelfde vetnummer, gevolgd door een Romeins cijfer (ieder ministerie heeft een eigen Romeins nummer. Voor Buitenlandse Zaken is dat bijvoorbeeld V en voor Verkeer en Waterstaat XII).

Voorbeelden

Begroting voor Economische Zaken en Klimaat voor 2024: 36.410 XIII

Begroting voor Justitie en Veiligheid voor 2024: 36.410 VI

Begroting voor Buitenlandse Zaken voor 2024: 36.410 V

Begrotingen voor Fondsen, zoals het Gemeentefonds en het Dierenwelzijnsfonds krijgen een hoofdletter (bijvoorbeeld 36 410 B).


Meer over

  • Handelingen6

  • 1. 
    Een wetsvoorstel is een voorstel van de regering of een Kamerlid voor een nieuwe wet, of een voorstel om een bestaande wet te veranderen. Het komt vaak voor dat meer dan één ministerie bij een onderwerp en dus bij een wetsvoorstel betrokken is. Een wetsvoorstel kan ook door één of meer staatssecretarissen worden behandeld.
     
  • 2. 
    De Tweede Kamer heeft sinds de Grondwetsherziening van 1848 het recht van amendement, dat wil zeggen de mogelijkheid wijzigingen (verbeteringen) aan te brengen in een voorliggend wetsvoorstel. Ieder Kamerlid heeft het recht amendementen in te dienen. Een amendement kan worden ingediend zodra een wetsvoorstel in handen van een commissie is gesteld tot aan het moment dat het voorstel wordt aangenomen of verworpen.
     
  • 3. 
    Moties zijn uitspraken van de Tweede of Eerste Kamer, die door één of meer Kamerleden worden voorgesteld. Een motie wordt vaak gebruikt om een conclusie van een debat of een actiepunt voor een minister (of staatssecretaris) vast te leggen. Moties komen veel voor bij de bespreking van regeringsnota's en -notities in de Tweede Kamer.
     
  • 4. 
    De Tweede Kamer is deel van de volksvertegen­woor­di­ging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
     
  • 5. 
    De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
     
  • 6. 
    Alles wat tijdens de openbare vergaderingen van de Eerste en Tweede Kamer wordt gezegd, wordt (en werd) vrijwel woordelijk vastgelegd. Dit gebeurt door stenografen. Deze verslagen, plenaire verslagen genoemd, worden geredigeerd door de Dienst Verslag en Redactie (voorheen Stenografische Dienst) van de Staten-Generaal. De Dienst Verslag en Redactie (DVR) draagt naast deze verslagen ook de verantwoordelijkheid voor de verslagen van commissieoverleggen, hoorzittingen en rondetafelgesprekken. De DVR maakt deze verslagen zowel van openbare als besloten bijeenkomsten.