Richtlijn 2009/7 - Wijziging van de bijlagen I, II, IV en V bij Richtlijn 2000/29/EG betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EG van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn was geldig van 3 maart 2009 tot 13 december 2019 en moest uiterlijk op 31 maart 2009 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn 2009/7/EG van de Commissie van 10 februari 2009 tot wijziging van de bijlagen I, II, IV en V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen

officiële Engelstalige titel

Commission Directive 2009/7/EC of 10 February 2009 amending Annexes I, II, IV and V to Council Directive 2000/29/EC on protective measures against the introduction into the Community of organisms harmful to plants or plant products and against their spread within the Community
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2009/7
Celex-nummer i 32009L0007

3.

Key dates

Document 10-02-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 11-02-2009; Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 068,OJ L 40, 11.2.2009
Inwerkingtreding 03-03-2009; in werking datum publicatie + 20 zie art 3
Einde geldigheid 13-12-2019; verbonden met 32000L0029
Omzetting 31-03-2009; ten laatste zie art. 2.1

4.

Wettekst

11.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 40/12

 

RICHTLIJN 2009/7/EG VAN DE COMMISSIE

van 10 februari 2009

tot wijziging van de bijlagen I, II, IV en V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 2000/29/EG van de Raad van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (1), en met name op artikel 14, tweede alinea, onder c) en d),

In overleg met de betrokken lidstaten,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 2000/29/EG bevat een lijst van voor planten of plantaardige producten schadelijke organismen en voorziet in bepaalde maatregelen tegen het binnenbrengen ervan in de lidstaten vanuit andere lidstaten of derde landen.

 

(2)

Op grond van de door de lidstaten verstrekte informatie en een onderzoek van de bijlagen I, II, IV en V bij Richtlijn 2000/29/EG door deskundigen is het passend de lijsten van schadelijke organismen in de bijlagen I en II te wijzigen om de bescherming tegen het binnenbrengen van deze organismen in de Gemeenschap te verbeteren. Alle wijzigingen zijn gebaseerd op technisch en wetenschappelijk bewijsmateriaal.

 

(3)

Rekening houdend met de toegenomen internationale handel in planten en plantaardige producten is fytosanitaire bescherming van de Gemeenschap nodig tegen het binnenbrengen van de volgende schadelijke organismen waarvan bekend is dat zij tot dusver niet in de Gemeenschap voorkomen: Dendrolimus sibiricus Tschetverikov; Rhynchophorus palmarum (L.); Agrilus planipennis Fairmaire op planten van Fraxinus L., Juglans mandshurica Maxim., Ulmus davidiana Planch., Ulmus parvifolia Jacq. en Pterocarya rhoifolia Siebold & Zucc., waarvan bekend is dat het alleen voorkomt in Canada, China, Japan, Mongolië, de Republiek Korea, Rusland, Taiwan en de Verenigde Staten van Amerika; chrysantenstengelnecrosevirus op planten van Dendranthema (DC.) Des Moul. en Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.; Scrobipalpopsis solanivora (Povolny) op knollen van Solanum tuberosum L. en Stegophora ulmea (Schweinitz : Fries) Sydow & Sydow op planten van Ulmus L. en Zelkova L., bestemd voor opplant, met uitzondering van zaden. Bovendien moet de verdere verspreiding van Paysandisia archon (Burmeister), die in enkele gebieden in de Gemeenschap op elf genera van Palmae is aangetroffen en aan officiële controle is onderworpen, om dezelfde redenen worden beperkt.

 

(4)

De namen Saissetia nigra (Nietm.) en Diabrotica virgifera Le Conte moeten worden gewijzigd overeenkomstig de herziene wetenschappelijke benamingen van die organismen. Saissetia nigra (Nietm.) is Parasaissetia nigra (Nietner) geworden. Diabrotica virgifera Le Conte is gesplitst in twee ondersoorten, namelijk Diabrotica virgifera virgifera Le Conte, regionaal voorkomend in de Gemeenschap, en Diabrotica virgifera zeae Krysan & Smith, niet voorkomend in de Gemeenschap.

 

(5)

De lijsten van die organismen in de bijlagen I en II bij Richtlijn 2000/29/EG moeten daarom worden gewijzigd.

 

(6)

Bijgevolg moeten de desbetreffende eisen in de bijlagen IV en V bij Richtlijn 2000/29/EG ten aanzien van de invoer en het in het verkeer brengen van gastheerplanten van in de bijlagen I en II vermelde schadelijke organismen worden gewijzigd om rekening te houden met de gewijzigde lijsten in de bijlagen I en II.

 

(7)

De GN-code voor hout van Acer saccharum Marsh. moet in bijlage V, deel B, worden bijgewerkt ter completering van de lijst van GN-codes...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.