Besluit 1996/76 - Steun welke door Nederland is verleend aan de vrachtwagenproducent DAF

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 20 januari 1996 gepubliceerd en is op 7 november 1995 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

96/76/EG: Beschikking van de Commissie van 4 oktober 1995 betreffende steun welke door Nederland is verleend aan de vrachtwagenproducent DAF (Slechts de tekst in de Nederlandse taal is authentiek)

officiële Engelstalige titel

96/76/EC: Commission Decision of 4 October 1995 concerning aid granted by the Netherlands to the truck producer DAF (Only the Dutch text is authentic)
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 1996/76
Celex-nummer i 31996D0076

3.

Key dates

Document 04-10-1995
Bekendmaking in Publicatieblad 20-01-1996; PB L 15 p. 37-45
Inwerkingtreding 07-11-1995; in werking datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 07-11-1995

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

31996D0076

96/76/EG: Beschikking van de Commissie van 4 oktober 1995 betreffende steun welke door Nederland is verleend aan de vrachtwagenproducent DAF (Slechts de tekst in de Nederlandse taal is authentiek) (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 015 van 20/01/1996 blz. 0037 - 0045

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 4 oktober 1995 betreffende steun welke door Nederland is verleend aan de vrachtwagenproducent DAF (Slechts de tekst in de Nederlandse taal is authentiek) (Voor de EER relevante tekst) (96/76/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 93, lid 2, eerste alinea,

Gelet op de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, inzonderheid op artikel 62, lid 1, onder a),

Na de belanghebbenden, overeenkomstig bovengenoemde artikelen, in de gelegenheid te hebben gesteld hun opmerkingen kenbaar te maken (1),

Overwegende hetgeen volgt:

I

Bij brief van 16 november 1993 stelde de Commissie de Nederlandse regering in kennis van haar besluit om de procedure van artikel 93, lid 2, van het EG-Verdrag in te leiden met betrekking tot de overheidsinterventie van de Nederlandse regering in de nieuwe DAF-onderneming (DAF Trucks NV) alsmede met betrekking tot de eventuele steunelementen die de ontbinding van het oude DAF (DAF NV) bevatte, en maande de Nederlandse regering aan om binnen één maand vanaf de datum van die brief haar opmerkingen kenbaar te maken.

Bij de inleiding van de procedure deelde de Commissie mee ernstige twijfels te hebben ten aanzien van de verenigbaarheid van de steun, en wel om de volgende redenen:

  • De overheidsinterventie betrof een onderneming in moeilijkheden die opereert in een sector waarin sprake is van overcapaciteit.
  • De herziening van de eerste TOK-lening (Technische Ontwikkelingskredieten) eind 1990 leverde de onderneming een aanzienlijke, nog niet gekwantificeerde besparing op.
  • De rechtvaardiging van de toekenning van de laatste TOK-lening en het moment waarop deze werd toegekend.
  • De toekenning van een gedeelte van de aangemelde onderzoeksubsidie voordat deze door de Commissie was goedgekeurd.
  • De verlening van uitstel van betaling door de NIB voor de eerste afbetalingstermijn van een lening van 30 miljoen Fl.
  • De toekenning van een overbruggingskrediet.
  • De overheidsparticipatie in de nieuwe DAF-onderneming, waaronder een deelneming in het kapitaal van de nieuwe onderneming en een risicodragende lening, zijn mogelijk niet in overeenstemming met de normale ondernemingspraktijk in een markteconomie.
  • De verkoop van de activa van het voormalige DAF aan de nieuwe onderneming en de rol van de overheid daarin kunnen de nieuwe onderneming een financieel voordeel hebben opgeleverd in de vorm van een lagere overnameprijs van deze activa.

Aangezien de Kaderregeling inzake staatssteun aan de automobielindustrie van toepassing is, voegde de Commissie hieraan toe dat steunmaatregelen aan de hiertoe geëigende strenge voorwaarden kunnen worden onderworpen. Dergelijke voorwaarden kunnen slechts door middel van een eindbeslissing in het kader van deze procedure worden opgelegd.

II

Naar aanleiding van de inleiding van de procedure maakte de Nederlandse regering haar opmerkingen kenbaar bij brief van 2 februari 1994. De Commissie ontving, bij schrijven van 14 september 1994, aanvullende informatie van de Nederlandse autoriteiten in antwoord op de gedetailleerde vragenlijst die de Commissie op 14 juni 1994 had toegezonden.

Met het oog op de voorbereiding van een bezoek aan de DAF-fabrieken in Eindhoven en Westerlo verzocht de Commissie in haar brief van 14 november 1994, welke zowel aan de Belgische regering als aan de Nederlandse regering werd gezonden, om aanvullende informatie. De Nederlandse regering beantwoordde de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.