Het zit er weer op!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 29 augustus 2009.

Komende week gaan de vergaderingen weer beginnen.

Deze laatste recesweek begon ik ver van huis, in Taiwan. Daar waren VVD-kamerlid Teeven en ik enkele dagen te gast op uitnodiging van de vertegenwoordiging van de Taiwanese regering in Nederland. Een bijzondere ervaring om in dit land te zijn en onder meer te spreken over de gevoelige relatie met China, de enorme economische potenties, maar ook over de gedeelde geschiedenis in het verleden. In de geschiedenisboekjes van Taiwan neemt Nederland een belangrijke plaats in, vanuit het VOC-verleden in de zeventiende eeuw en het bestuur over wat toen ‘Formosa’ heette. Natuurlijk hebben we ook gesproken over de nasleep van de typhoon, die eerder deze maand in dit gebied tot grote verwoestingen en veel slachtoffers heeft geleid. Het was fijn in Taipei zondagmorgen een protestantse dienst te kunnen bezoeken en later in de week te merken dat er ook indrukwekkend sociaal werk wordt verricht vanuit een christelijke motivatie door de Garden of Hope Foudation.

Donderdagmorgen was ik terug in de Tweede Kamer om samen met CU-collega Joel Voordewind een groep uit het Israelische Sderot te ontvangen. Wij waren eerder dit jaar ook zelf in deze plaats geweest en hoorden toen hun verhalen over de afschuwelijke raketaanvallen vanuit de Gazastrook, die nog steeds niet opgehouden zijn. Ik vond het fijn om deze jongeren nu hier in Nederland te kunnen ontmoeten. Hopelijk merken zij tijdens hun verblijf hier dat er in Nederland veel mensen zijn die met hen meeleven en hen steunen.

Afgelopen vrijdag zijn we als fractieteam voor het eerst weer bij elkaar geweest in een ontspannen programma. De ‘heisessie’ vond dit jaar plaats in Hilversum en omgeving.

Andries Knevel hield een prikkelend verhaal over de pretenties van de christelijke politiek in een postmoderne samenleving. We praten er ’s avonds nog over door tijdens een wokmaaltijd in Groenekan. Tussendoor zouden we een vaartocht op de Loosdrechtse plassen gaan maken, maar dat feest ging niet door. Het waaide te hard. In plaats daarvan konden we onze kwaliteiten op de bowlingbaan gaan beproeven. En met deze aangename mix van ontspanning en bezinning zit het reces er nu echt op.