Pro Family

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 15 augustus 2009.

Na een fijne gezinsvakantie was het deze week tijd voor het internationale gezinscongres. In Amsterdam werd afgelopen week van maandag tot en met woensdag het World Congress of Families V gehouden. Het is niet ongemerkt voorbijgegaan. Benepen verheerlijkers van het individualisme, zoals D66-ers, zagen het congres als een gevaarlijke bedreiging van moderne verworvenheden….

Het congres was een prachtig evenement, met veel boeiende lezingen, workshops en dergelijke, bijgewoond door mensen uit tientallen landen uit alle delen van de wereld. Het congres mondde uit in een krachtige slotverklaring (www.worldcongress.org). Ik vond het heel inspirerend en bemoedigend, zo’n internationale manifestatie van de pro-family beweging.

Standpunten over de grote waarde van het bijbelse huwelijk, het natuurlijke gezin, het investeren in een goed huwelijksleven, het beschermen van kwetsbaar leven, konden in dit congres op veel instemming en bijval rekenen. Ik merkte dat ook aan het hartelijke applaus en de vele steunbetuigingen naar aanleiding van mijn statement in het slotdeel van het congres. “Het moet één van de spaarzame momenten zijn geweest dat de SGP in Amsterdam een staande ovatie kreeg” zo meldde Het Parool…

Met veel genoegen ben ik alle drie de dagen op het congres aanwezig geweest, afgelopen maandag samen met mijn vrouw Marlies. Dat betekent al met al een hele tijdsinvestering, maar het onderwerp is het meer dan waard. Bovendien is dat ook een heel geschikte recesbesteding: bezinning op een aangelegen onderwerp. Er waren veel mooie toespraken, zoals van rabbijn Jacobs. “Wie zich afvraagt hoe een klein gezin, in aantallen een minderheid in deze grote wereld, toch lichtdrager kan zijn, weet dan dat een klein kaarsje een grote hoeveelheid duisternis kan verdrijven.”

Heel interessant vond ik ook de kennismaking met de Australische parlementariër en voormalige minister Kevin Andrews, die veel ervaring heeft met gezinsbeleid in Australie. Hij hield een leerzaam verhaal over “Gezinsbeleid dat echt werkt”. Een onderdeel daarvan was ook het versterken van huwelijken en het tegengaan van echtscheidingen. In Australië zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. Laagdrempelige advisering en hulpverlening om met conflicten om te gaan en problemen aan te pakken, goede huwelijksvoorbereiding. Kortom: inspirerende voorbeelden om ook in Nederland onze winst mee te doen.

Het Studiecentrum van de SGP heeft aan de meningsvorming ook een zer waardevolle bijdrage geleverd met de presentatie van het commentaar van Jaco van den Brink: De staat achter de voordeur?!, overheidsinvloed op het gezin in internationaal perspectief. Daarin is onderzocht hoe in verschillende landen een solide gezinsbeleid zijn beslag heeft gekregen.

Het congres zit er weer op, maar ik hoop dat de invloed lange tijd doorwerkt. Er is genoeg te doen aan versterking van het pro-family-geluid in Nederland. Een krachtiger maatschappelijke invloed en politieke lobby van het pro-familygeluid is geen overbodige luxe! Dat begint met een gezond zelfbewustzijn over de gigantische waarde van een liefdevol gezin voor de samenleving!