Blauw op straat

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 1 juli 2009.

Vanmiddag opnieuw een overleg met de minister van Binnenlandse Zaken over de bezuinigingen op de politie. Eerder besloot het kabinet al 100 miljoen te snijden in het budget voor de politie. Wij hebben ons daartegen als SGP-fractie verzet.

Nu is daar als gevolg van de crisisafspraken nog een nieuwe bezuinigingsronde bijgekomen van 148 miljoen Euro vanaf 2010, oplopend tot meer dan 200 miljoen in 2014. De minister is nog in overleg met de korpsbeheerders over de invulling van de bezuinigingen. De politieke boodschap is dat het niet ten koste mag gaan van ‘blauw op straat’. Maar is dat ook realistisch? Is het wel alleen uit slimmer inkopen, efficiënter werken, en afroming van eigen vermogen te halen? Op papier zou het misschien kunnen. Maar van veel mensen uit de politiewereld horen wij dat zo’n bezuiniging in de praktijk wel degelijk betekent dat er gesneden gaat worden in blauw op straat.

Daarom hebben we als Kamer vanmiddag ook besloten de vinger aan de pols te houden. Het debat wordt in tweede termijn pas na het reces voortgezet, als er meer inzicht geboden is in de concrete uitwerking van de bezuinigingen.