Atalanta

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 29 juni 2009.

De laatste week voor het zomerreces is begonnen. Dat is altijd een drukke vergaderweek.

Vandaag debatteerden we eerst met minister Cramer van Milieu en Ruimtelijke Ordening over de nieuwe omgevingsvergunning, die vanaf begin volgend jaar moet gaan gelden. De vraag is echter of de daarvoor benodigde ict-voorzieningen tijdig op orde zullen zijn. Het zal niet de eerste keer zijn, dat dit sterk onderschat wordt.

Met onder meer minister van Middelkoop was er vanmiddag een debat over de aanpak van piraterij in Somalië. De in de media voorspelde pittige confrontatie tussen minister van Middelkoop en een kamermeerderheid over de inzet van Nederlandse mariniers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen, bleef uit. De minister hield een afgewogen verhaal, waarin hij de risico’s en beperkingen van mariniers aan boord van koopvaardijschepen uiteenzette. Hij toonde zich wel gevoelig voor de wens vanuit de Kamer om met andere middelen, zoals het begeleiden met marineschepen, zwaar in te zetten op het zoveel als mogelijk is ondersteunen van alle Nederlandse schepen die zich in dit gebied bevinden.

Er was brede steun, ook van onze fractie, voor het besluit van de Nederlandse regering om deel te nemen aan de Europese operatie Atalanta. Doel van deze missie is om VN-voedseltransporten en andere schepen te beschermen en tegelijk zeerovers in het gebied af te schrikken. Voor een periode van vier maanden zal het Nederlandse fregat Evertsen deelnemen aan Atalanta. Een goede zaak.