Europees cryptogram

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2009.

Vandaag werd in een debat met de minister-president teruggeblikt op de Europese top die enkele dagen geleden werd gehouden. Daar was onder meer de tegemoetkoming aan de bezwaren van Ierland aan de orde. De Ierse bevolking heeft in het verleden bij referendum het Verdrag van Lissabon afgewezen. Er is nu een verklaring opgesteld waarin enerzijds in de richting van Ierland geruststellende woorden worden gesproken, maar anderzijds wordt gezegd dat deze verklaring niets toevoegt of afdoet aan het Verdrag van Lissabon. Inderdaad: een cryptogram, zoals een van de collega's het noemde.

In dit debat over de Europese Top heb ik ook onze bezorgdheid uitgesproken over het toevlucht nemen tot dubieuze praktijen van astrologen. Volgens mediaberichten zou zelfs iemand als eurocommissaris Kroes hierin tijdenlang vervallen zou zijn. Het is toch triest als het Europese beleid afhankelijk wordt gemaakt van de stand van de sterren...

In de wandelgangen hadden we het natuurlijk vandaag ook over de breuk tussen SGP en ChristenUnie in het Europese parlement. Het is helder dat de eis die door de Britse conservatieven aan de SGP werd gesteld irreëel was. Ik vind het heel pijnlijk dat het proces dat daarop volgde ertoe leidde dat er een fractie is gevormd, waarin SGP-er Bas Belder niet welkom is.