'Mijn' wetsvoorstel

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 17 juni 2009.

Vandaag ‘mijn’ wetsvoorstel in de Kamer verdedigd om de Grondwet zo te wijzigen, dat voortaan voor de goedkeuring van Europese Verdragen een 2/3 meerderheid in de Kamer nodig is. Een bijzondere ervaring om nu - gesteund door beleidsmedewerker Diederik van Dijk en oud-kamerlid Mat Herben - aan de andere kant te staan, en op interrupties vanuit de Kamer te reageren.

Ik vond het een interessant en nuttig debat. Ik wist al van te voren dat mijn voorstel bij diverse fracties moeilijk zou liggen, omdat ze bang zijn dat verdere europese integratie of de toetreding van nieuwe landen erdoor bemoeilijkt kan worden.

Positief vond ik echter dat niettemin voor het eerst door een meerderheid van de Tweede Kamer is erkend dat de huidige uitleg van de Grondwetsbepaling die gaat over verdragen die afwijken van de Grondwet, te beperkt wordt uitgelegd. Daarom wil de Kamer dat dit onderwerp wordt voorgelegd aan de staatscommissie Grondwet, die binnenkort wordt ingesteld. Dat is in ieder geval de winst van dit debat. Daarom heb ik mijn wetsvoorstel aangehouden en wachten we eerst af waar de staatscommissie mee gaat komen!