Knuffelen en knuppelen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 15 juni 2009.

Een veelzijdig en leerzaam werkbezoek hadden we als fractie afgelopen vrijdag op het grondgebied van een nieuwe fusiegemeente. De gemeenten Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht gaan samen de nieuwe gemeente Zuidplas vormen.

We begonnen in Moerkapelle bij kwekerij De Zuidplas, waarin vader en zoon Weerheim ons een kijkje gaven in hun prachtige moderne bedrijf, dat helemaal gespecialiseerd is in het telen van grootbloemige gerbera’s. Indrukwekkend. Tegelijkertijd voel je in de gesprekken ook weer de druk van de economische recessie. Die uit zich hier ook in bijvoorbeeld ongunstige wisselkoersen.

In het Abraham Kroes-gemaal kregen we vervolgens een meeslepend verhaal te horen over de inzet die er wordt gepleegd om in dit gebied droge voeten te houden. Goed om te horen dat ook schoolklassen hier naar toe komen. Het is nuttig al vroeg te beseffen dat het niet allemaal vanzelf goed gaat; en dat we er met elkaar dus ook veel voor over moeten hebben dat de veiligheid tegen het water op orde is. Ook als dat betekent dat er soms grondgebied beschikbaar moet zijn voor waterberging, zoals we ’s middags in de Eendrachtpolder hoorden.

Rond de middag waren we te gast bij de Molukse gemeenschap in Moordrecht. Als buitenlandwoordvoerder besteed ik regelmatig aandacht aan de positie van de Molukken. Vorig jaar nog uitgebreid bij een werkbezoek aan Indonesië. Maar we mogen natuurlijk ook de Molukse gemeenschap in Nederland zelf niet vergeten! Alleen in Moordrecht zelf wonen er al rond de duizend Molukse Nederlanders. We werden buitengewoon gastvrij onthaald in een Moluks ouderenhuis en kregen daar een voortreffelijke lunch voorgeschoteld. Heel mooi om in de wijk rond te kijken. We bezochten onder meer een monument en het kerkgebouw. Fijn om te merken dat onze raadsfractie, in de persoon van Kees Oosterwijk, steeds goede contacten met deze gemeenschap onderhoudt.

In Nieuwerkerk bezochten we een werkcenter, waarin mensen vanuit een uitkeringssituatie naar werk worden begeleid. Het was zeer inspirerend om daar een enthousiast verhaal te horen over de kansen van een werk-werk-traject: een gerichte inzet om mensen via korte tijd van een tijdelijke baan te laten doorstromen naar een blijvende baan. Dat lukt alleen als we durven te kiezen voor positieve en negatieve prikkels: goede inzet moet beloond worden, en verwijtbare nalatigheid gestraft worden met korting op de uitkering. Knuffelen en knuppelen, noemde de bevlogen directeur dat.