Grootste kiezerstrouw bij SGP

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2009.

“TIEN PROCENT SGP’ ERS KOOS PVV” - was eerder deze week een kop in een krant, naar aanleiding van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Prompt werden we natuurlijk om een eerste reactie gevraagd. Is het afgelopen met de grote kiezerstrouw voor de SGP?

Onze allereerste reactie luidde: laten we eerst even het onderzoek bekijken. Dat hebben we inmiddels gedaan. Het blijkt dat de gegevens “harder klinken dan het in werkelijkheid is”, zoals de directeur van het onderzoeksinstituut het formuleerde. Er hebben in het onderzoek maar een beperkt aantal SGP-ers meegedaan. Dat geeft gemakkelijk een vertekening, zoals ook blijkt uit de feiten voor andere (kleinere) partijen. Zou het bijvoorbeeld werkelijk zo zijn, dat 6% van de eerdere ChristenUnie stemmers nu D66 heeft gestemd?

Uit dit onderzoek komt verder naar voren dat de kiezerstrouw van SGP-kiezers gelukkig groter is dan bij welke andere partij ook: ruim 90%. Over beeldvorming gesproken - dat had dus ook de krantenkop kunnen zijn: “GROOTSTE KIEZERSTROUW BIJ SGP”

Opvallend is ook dat ‘weglopers’ bij andere partijen naar vrijwel alle andere partijen uitzwermen, terwijl de SGP-ers als ze ontrouw zijn, naar de meest euro-sceptische partij gaan, de PVV. Ook al passen kanttekeningen bij de aantallen, elke verdwaalde stem is er natuurlijk toch een te veel. Nu heb ik begrepen dat deze mensen van stevige taal houden, dus laat ik een poging doen: Wie een bijbelse koers wil volgen, kan beslist niet heulen met een onversneden seculier-liberale partij als de PVV die de winkels op zondag open wil hebben, geen moeite heeft met commercieel draagmoederschap, en in de Kamer een motie indient om militairen toe te staan in uniform naar de Gay-parade te gaan!