SGP: Geheim advies

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2009.

Het klinkt goed, wat er vanmorgen in het Nederlands Dagblad te lezen was over het nog vertrouwelijke advies van de Raad van State dat door het kabinet was gevraagd over de algemene wet gelijke behandeling. Het moet mogelijk blijven voor christelijke scholen om praktiserende homoseksuele docenten te weren, als hun gedrag in strijd is met de grondslag. Juist het bijzonder onderwijs heeft op basis van Europese regels een grote vrijheid om 'beroepsvereisten' te stellen, zo zou de Raad in dit advies stellen.

Er zitten natuurlijk allerlei ‘mitsen’ en ‘maren’ aan. In dit juridisch en politiek gevoelige onderwerp luistert ieder woord nauw. Maar in hetgeen tot nu toe naar buiten kwam, vond ik in ieder geval positief dat het advies stevig de vrijheid van onderwijs neerzet. In de politieke en maatschappelijke discussie zie je dat anti-discriminatie zich heeft ontwikkeld tot een soort ‘supergrondrecht’. Een beroep op godsdienstvrijheid of onderwijsvrijheid wordt dan gemakkelijk weggehoond als een ‘vrijbrief voor discriminatie’. Een meer bedaagde, en meer grondrechtelijk weloverwogen reactie laat juist ook het goed recht van de vrijheid van godsdienst en de onderwijsvrijheid uitkomen.

Wat dat betreft moest ik terugdenken aan een kwestie, die jaren geleden speelde. Toen werd door fracties als D66 gevraagd om een fundamentele notitie over de grondrechten, vanuit de bedoeling om veel meer voorrang te geven aan het gelijkheidsbeginsel. Wij waren nogal bezorgd over die notitie. Maar toen die er uiteindelijk kwam, sloeg dat om. Het was, nota bene van een minister van D66-huize Thom de Graaf, een heel evenwichtige notitie over grondrechten in een pluriforme samenleving. Laten we hopen dat de geschiedenis zich zo zal herhalen, dat de pogingen om de onderwijsvrijheid aan te tasten, uiteindelijk juist tot een versterking leiden!