SGP: Twee zetels ChristenUnie bij Europese verkiezingen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009.

Al bij de eerste prognose van de verkiezingsuitslag, gisterenavond direct na negen uur, stond de ChristenUnie-SGP-lijst op twee zetels. Het was spannend, omdat er deze keer minder Nederlandse zetels te verdelen zijn en je het dus beter moet doen om gelijk te blijven. Ook in de latere berichtgeving, die we gisteren in het Haagse stadhuis volgden, kwam de tweede zetel niet in gevaar. Dat is bemoedigend – lijsttrekker Van Dalen en 2e man Belder toonden zich dan ook dankbaar.

Vanmorgen vroeg was ik bij een ontbijtbijeenkomst op het gemeentehuis in Leiden. Regelmatig worden door het gemeentebestuur bijeenkomsten belegd met kamerleden uit de regio. Vanmorgen ging het vooral over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar natuurlijk was ook de verkiezingsuitslag even onderwerp van gesprek.

De enorme teruggang van de PvdA, de grote winst voor PVV en D66 – het laat opnieuw zien dat in deze tijd heel wat kiezers gemakkelijk van stemgedrag veranderen. Kortom: het zal niet voor het laatst zijn dat we een opzienbarende verkiezingsuitslag zien.. De grilligheid is enorm toegenomen.