Verantwoordingsdebat en godslastering - Hoofdinhoud
Vandaag weer veel zitvlees nodig. Het jaarlijkse verantwoordingsdebat neemt de gehele vergaderdag in beslag. De gedachte achter de verantwoordingsdag is aansprekend. Het is goed om niet alleen rond Prinsjesdag vooruit te kijken en te spreken over nieuwe plannen, maar ook op een ander moment eens terug te kijken om te bezien of de kabinetsplannen ook zijn waargemaakt.
Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet mee om uit de uitbundige papiermassa's die in mei op ons bureau belanden een zinvol gemeenschappelijk debat te laten voortkomen, zo bleek vandaag wel weer. Al snel worden van allerlei kanten vooral weer de gebruikelijke politieke stokpaardjes van stal gehaald.
Interessant nieuws kwam vandaag via het Reformatorisch Dagblad naar buiten over het onderwerp strafbare godslastering (artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht). Aanvankelijk had het kabinet gezegd dat het deze bepaling wilde handhaven. Dat hebben wij als SGP graag gesteund.
Jammer alleen dat het kabinet het niet erg stevig verdedigde. Toen in een kamerdebat hierover bleek dat de PvdA uit de coalitieboot stapte, nam het kabinet gelijk gas terug, en kwam het na een lange tijd van wikken en wegen met een nieuw plan. Artikel 147 zou geschrapt worden, en in plaats daarvan een andere bepaling worden aangepast. Voor dit plan was weinig enthousiasme. Mede met het oog op een recente uitspraak van de Hoge Raad, zou het kabinet nu naar verwachting morgen gaan beslissen, ook dit plan weer te laten varen.
Het zou positief zijn als het kabinet met deze U-bocht weer terugkeert naar zijn eerdere standpunt om artikel 147 te handhaven. Maar we schieten er pas echt wat mee op als de coalitiepartijen dit nu ook steunen. Als de coalitie de PvdA toestaat om via de Kamer dit artikel alsnog te laten afschaffen, en het kabinet daar vervolgens zijn handtekening onder zet, zijn we weer verder van huis..