Hogere drempel voor Europa

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2009.

Vandaag een niet-alledaagse gebeurtenis: plaatsnemen in vak K. Dat is het gedeelte van de plenaire zaal, waar normaal gesproken de kabinetsleden zitten. Twee keer eerder heb ik daar al eens gezeten: een keer als lid van de enquêtecommissie bouwnijverheid in debat met de Kamer, en een keer als een van de initiatiefnemers van een herziening van de Wet op de parlementaire enquête. De reden waarom voor vanavond ‘vak K’ weer in mijn agenda staat, is dat een begin wordt gemaakt met het debat over mijn inititiatiefvoorstel over de goedkeuring van Europese verdragen. Ook beleidsmedewerker Diederik van Dijk zal in vak K plaatsnemen, evenals Peter Boswijk, verbonden aan de Universiteit Utrecht, die heeft geholpen bij de voorbereiding.

Het komt goed uit dat dit initiatiefvoorstel nu besproken wordt in de campagneperiode voor het Europees Parlement. ‘Europa’ staat nu immers meer dan normaal in de belangstelling. Maar vanavond moet blijken hoe de verschillende partijen uiteindelijk op het wetsvoorstel reageren. Alleen de Kamer komt in eerste termijn aan het woord, pas op een later moment ie het antwoord hierop gepland.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn voorstel om voortaan een 2/3 meerderheid in plaats van ‘de-helft-plus-een’ te verlangen voor de goedkeuring van Europese verdragen, een inhoudelijk sterk voorstel is. Het is een fundamentele onevenwichtigheid dat het parlement met een eenvoudige meerderheid kan besluiten tot overdracht van bevoegdheden die de nationale soevereiniteit in principe onomkeerbaar uithollen.

Niet iedereen is gevoelig voor deze grondwettelijke argumentatie. Om

politieke redenen hebben sommige fracties bezwaren tegen een ‘hogere drempel’ voor Europa… Hoe het ook zal gaan, het belooft in ieder geval een interessante discussie op te leveren!