Bypass en peilstijging

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 25 mei 2009.
Bypass en peilstijging
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vroeg uit de veren vanmorgen. Met een delegatie van de kamercommissie van Verkeer en Waterstaat gingen we op pad naar Kampen. In deze omgeving hebben we vandaag tijdens een boeiend werkbezoek veel gezien en gehoord over de plannen rond de waterveiligheid.

Volgens de commissie- Veerman, die zich intensief heeft beziggehouden met de toekomst van de veiligheid tegen het water, zou het waterpeil op het IJsselmeer op de lange termijn flink omhoog moeten met wel 1,5 meter. Het werd vandaag duidelijk dat dit ingrijpende consequenties zou hebben, bijvoorbeeld voor de pachters op Kampereiland of voor de glastuinbouw in de Koekoekspolder, die nu al flink te maken heeft met kwelwater. De beelden van een drassig Kampen en een drassig Zwolle zijn stevig neergezet. Alle reden om nog eens goed naar alternatieven te kijken!

Ook een voorziene bypass, een hoogwatergeul bij Kampen, houdt de gemoederen bezig. Zelf heb ik daar met een aantal collega’s een tijd geleden ook kamervragen over gesteld, gelet op de commotie die was ontstaan over de risico’s die deze bypass voor Kampen zou hebben. De discussie hierover is nog niet uitgewoed. Wel heb ik met instemming genoteerd dat dijkgraaf Schaap duidelijk heeft verwoord dat hoe dan ook de veiligheid voor de inwoners van Kampen er niet op achteruit mag gaan. Veiligheid voorop, moet inderdaad het motto zijn.