PvdA: Thijs tikt: asperges duur betaald - Hoofdinhoud
In zijn weblog gaat lijsttrekker Thijs Berman dit keer in op het schandaal in Someren. ‘Tegen de aspergeboer van Someren moetende Nederlandse arbeidsinspectie en rechter hard optreden. Maar zolang er geen bestaansminimum is voor de mensen daarr kiezen zij soms vrijwillig voor uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden hier.’
‘Nederland toont zich geschokt deze week. In het Brabantse Someren bleek een aspergeboer Oost-Europese werknemers onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld te hebben. De aspergestekers werden geslagen, sliepen in bedompte ruimtes zonder daglicht, kregen minder loon dan afgesproken en waren genoodzaakt tegen woekerprijzen levensmiddelen van de werkgever te kopen.
Het schandaal van Someren laat zien dat goedkope asperges soms duur betaald worden. Poolse en Roemeense werknemers -veelal vrouwen- komen naar Nederland omdat het vinden van werk dat voldoende brood op de plank brengt, in het thuisland een onmogelijke opgave is.
De komst van deze mensen is vaak een verrijking voor de Nederlandse arbeidsmarkt en tegelijk een verbetering voor de leefomstandigheden van Oost Europeanen. Deze mensen vervullen werkzaamheden waarvoor op onze arbeidsmarkt te weinig mensen beschikbaar zijn of die wij niet graag doen. Zij krijgen op hun beurt een salaris wat hoger is dan dat in het thuisland.
Maar voor Nederlandse werknemers gaat goedkope arbeid vanuit andere delen van Europa soms ook met problemen gepaard. Zo is er vooral in de bouw sprake van verdringing van werknemers. Met Poolse loodgieters is niets mis zolang ze de Nederlandse werknemers niet wegconcurreren met onmogelijk lage tarieven en slechtere arbeidsvoorwaarden.
De PvdA zal zich blijven inzetten tegen oneerlijke concurrentie tussen werknemers. Ieke van den Burg i, vertrekkend PvdA-europarlementariër, zorgde al voor gelijke behandeling voor uitzendkrachten. Dankzij haar inzet moeten uitzendkrachten uit Oost Europa vanaf dag één gelijk behandeld worden in vergelijking met hun Nederlandse collega's als het gaat om salaris en arbeidsvoorwaarden. Verdringing en misbruik zijn verboden.
Toch heeft dat het schandaal van Someren niet kunnen voorkomen. De aspergestekers van Someren zijn vaak zo ontevreden met de situatie in hun thuisland dat zij liever nog onder erbarmelijke omstandigheden werken in West Europa. Tegen de aspergeboer van Someren moeten de Nederlandse arbeidsinspectie en rechter hard optreden. Maar zolang er geen bestaansminimum is voor de mensen dáár kiezen zij soms vrijwillig voor uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden híer. De sociale problemen in onze volkswijken waar Oost-Europeanen opeen gepakt zitten zijn een direct gevolg van een ongelijke inkomensverdeling binnen Europa.
Om verdringing van werkzaamheden voor onze werknemers dus te voorkomen, en om de situatie van deze mensen te verbeteren, moeten herkomstlanden zorgen voor een fatsoenlijk bestaansminimum. Dat hoort een Europees recht te zijn. Dat betekent niet dat er overal in Europa één minimumloon moet komen of dat Nederland gaat betalen aan de sociale voorzieningen in Polen. Lidstaten i mogen zelf weten hoe zij hun Europese burgers een fatsoenlijk bestaansminimum wensen te garanderen, zolang iedereen maar kan voorzien in zijn of haar levensonderhoud.
Maar tot die tijd worden de asperges soms duur betaald.’
Thijs Berman