SGP: Huwelijk in de Handelingen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2009.

Gisteren behandelden we in de Tweede Kamer een wetsvoorstel over een flink aantal herindelingen van gemeenten. Dat debat was voorbereid door onze beleidsmedewerker Willem de Wildt, die juist ook gisteren ging trouwen.

In het debat over herindelingen gaat het nogal eens over ‘gedwongen huwelijken’ tussen gemeenten. Dat was gisteren ook aan de orde. In een van de voorstellen zat een samenvoeging tussen de gemeenten Breukelen, Loenen, Abcoude en De Ronde Venen. Daar waren in ieder geval de twee eerstgenoemde gemeentes het helemaal niet mee eens.

Dat was al met al een mooie aanleiding om mijn bijdrage gisteren zo te beginnen:

“ Het is vandaag een bijzonder vreugdevolle dag voor onze beleidsmedewerker Willem de Wildt, die dit debat voor mij heeft voorbereid. Hij treedt namelijk vandaag in het huwelijk met Gertrude Brouwer.

Het is altijd weer een vreugdevolle gebeurtenis als mensen uit liefde voor elkaar ervoor kiezen om het leven samen te gaan delen. Maar als die vrijwilligheid ontbreekt, dan wordt het een heel ander verhaal. Gedwongen huwelijken roepen terecht veel verzet op!

Vrijwilligheid en dwang - een wereld van verschil. Dat is ook zo bij herindelingen van gemeenten. Een vrijwillige samenvoeging van gemeenten leidt gemakkelijk tot een parlementair ‘ja-woord’. Maar een gedwongen huwelijk tussen gemeenten is voor mijn fractie steeds reden geweest voor een buitengewoon kritische opstelling.

Ik wil niet beweren dat voor een goede gemeente de liefde even diep moet zitten als voor een goed huwelijk nodig is. Maar wij vinden het wel van groot belang dat voor een nieuw te vormen gemeente ook daadwerkelijk draagvlak bestaat in de gemeenschappen zelf. Het gaat immers toch juist om de dienstverlening voor die burgers?”

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, mevr. Bijleveld, reageerde in haar beantwoording in tweede termijn als volgt:

“Voorzitter. Ik heb mijn aantekeningen van daarnet bekeken. Ik had de beleidsmedewerker van de SGP-fractie allereerst hartelijk willen feliciteren met zijn huwelijk vandaag. De achternaam is mij ontschoten, maar ik weet nog dat hij Willem heet en met Gertrude gaat trouwen. Ik hoop dat u dat wilt overbrengen.” Dat heb ik natuurlijk graag gedaan, op de receptie gisterenavond met een stralende bruid en bruidegom!

En wat het gedwongen huwelijk in Abcoude en omstreken betreft: daar heeft de Kamer gisteren geen ‘ja’ tegen gezegd. Het voorstel is aangehouden. De staatssecretaris gaat de komende maanden alsnog bezien of er alternatieven te vinden zijn, waarvoor meer steun te vinden is.…