D66: Start Sleezy campagne van de SP

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 11 mei 2009.

In een interview met De Pers (http://www.depers.nl/entertainment/306185/Neelie-Kroes-telt-niet-goed.html) lijkt SP lijsttrekker Dennis de Jong i te insinueren dat ik schimmige contacten zou hebben met lobbyisten van financiële instellingen. Hij zegt erbij dat de kiezer daar geen weet van heeft.

Ik heb geen flauw idee waar De Jong het over heeft, en ik vind het jammer dat de SP zich kennelijk verlaagt tot dubieuze insinuaties om de integriteit van mede-lijsttrekkers in twijfel te trekken. Dat zegt meer over de heer De Jong dan over mij. Als de SP meent dat ik iets onoirbaars heb gedaan, dan nodig ik ze van harte uit man en paard te noemen, en met feiten te komen.

In werkelijkheid is er niks geheimzinnigs, integendeel. Ik heb, zoals alle Europarlementariërs, geregeld en in alle openheid contacten met allerlei soorten vertegenwoordigers en belangenbehartigers. En dat vind ik een goede zaak. Het overgrote deel gaat over mensenrechten, homorechten, privacy, religie, milieu, enzovoort. Maar uiteraard weet ook het bedrijfsleven me te vinden (gezien mijn lidmaatschap van de commissie Economische Zaken), en ik zie geen enkele reden om niet ook naar hen te luisteren, zoals bijvoorbeeld de socialisten luisteren naar de Brusselse lobbyisten van de vakbonden. Dat staat ze volkomen vrij en ik juich het alleen maar toe. Ik mag toch hopen dat De Jong als parlementariër ook de moeite zal nemen om zich uitgebreid te laten voorlichten door alle betrokken partijen, om tot een afgewogen oordeel te komen (tenzij mijnheer De Jong meent alles al te weten en naar niemand hoeft te luisteren).

Contacten met alle soorten lobbyisten, van het bedrijfsleven of van ideële instellingen, maken deel uit van ons dagelijks werk. Om me een beeld te kunnen vormen van een bepaalde kwestie, en om alle aspecten ervan mee te kunnen wegen, vind ik het juist een goede zaak om naar zoveel mogelijk partijen te luisteren. Uiteindelijk bepaal ik zelf mijn stemgedrag, onafhankelijk van wie dan ook.

Na de herhaalde onwaarheden die de PvdA verkondigt over D66, zijn we kennelijk nu ook het doelwit van een sleeze campagne van de SP, naar de beste Britse tradities.

Misschien zou De Jong eens wat meer met financiële instellingen moeten praten, zodat hij leert beter te tellen: 170.000 ambtenaren is een fabeltje.