Opdracht aan Europa: bestrijd nieuwe griep!

Met dank overgenomen van M. (Thijs) Berman i, Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op donderdag 7 mei 2009.

PERSBERICHT

Amsterdam/ Brussel, 29 april 2009

PvdA i- lijsttrekker Thijs Berman roept Europa op om de bestrijding van Mexicaanse griep beter te coördineren. “Als er iets Europees geregeld kan worden dan is dit het wel. Europa moet er nu voor kiezen om zich te richten op de bestrijding  van die griep aan de bron, ook al is het buiten de EU. Dat is  in  ons belang en in het belang van de hele wereld. Nu wachten betekent grote risico's nemen met de volksgezondheid."

Berman pleit voor een dubbele aanpak van de  Mexicaanse griep in vragen aan de Eurocommissaris i van Volksgezondheid Andrallou Vassilliou i. De EU-lidstaten moeten allereerst zo snel mogelijk vaccinvoorraden opbouwen en verspreiden binnen  de EU, maar daarnaast  moeten ze ook een algemene hulplijn instellen om alle griepuitbraken te coördineren. Tegelijkertijd moet de Europese Unie samen met internationale organisaties de krachten bundelen om de Mexicaanse griep wereldwijd te bestrijden.

Zolang de bestrijding in andere delen van de wereld onder de maat is, blijven daar haarden van de griep bestaan. Berman:"Arme landen zoals Mexico hebben zelf het geld niet om de ziekte effectief te bestrijden. Onder coördinatie van de internationale organisaties WHO en FAO kunnen ze dat wel. Maar zonder hulp van de rijke landen komen de VN-organisaties niet ver."  

Morgen zullen de Europese Commissaris van Volksgezondheid Andrallou Vassiliou en de Europese ministers van Volksgezondheid de situatie bespreken. Het lijkt erop dat Europa te weinig antivirale middelen in voorraad heeft en het ontwikkelen van een vaccin om de ziekte te voorkomen duurt een aantal maanden.

Vragen aan de Europese Commissie

Verschillende gevallen van Mexicaanse griep zijn geconstateerd wereldwijd, zoals in Mexico, de VS, Oostenrijk en Duitsland. Daarmee bestaat het risico van een wereldwijde griepepidemie. Om die tegen te gaan is het zinvol om er in ieder geval voor te zorgen dat mensen die in aanraking komen met varkens of besmette mensen het griepvaccin toegediend krijgen.

  • 1. 
    Is de Commissie bereid krachtige maatregelen voor te stellen die inhouden dat lidstaten zich verplichten met spoed een griepvaccinatieprogramma op te zetten voor mensen die in aanraking kunnen komen met het virus?
  • 2. 
    Is de Commissie bereid maatregelen te nemen om te bevorderen dat ook landen buiten de Europese Unie die te maken hebben met  Mexicaanse  griep in staat zijn een dergelijk vaccinatieprogramma uit te voeren?
  • 3. 
    De farmaceutische industrie moet zich voorbereiden op een mogelijke pandemie, maar de voorraden zijn te klein. Kan de Europese Commissie zich verbinden aan een toezegging dat het  zal investeren in het ontwikkelen van genoeg antivirale middelen? Is de Commissie daarnaast bereid te investeren in de pre‑ontwikkeling van medicijnen en vaccins, om de effecten van de mogelijke pandemie zo klein mogelijk te houden? Zo ja, op welke wijze?