Big is Beautiful

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2009.

Deze week vijf jaar geleden, op 1 mei 2004, werden tien nieuwe landen lid van de Europese Unie, drie jaar later gevolgd door Bulgarije en Roemenië. Turkije, Macedonie, en Kroatie zitten in de wachtkamer. Deze week vroeg ook Albanië het EU lidmaatschap aan, en de nieuw gekozen regering in IJsland wil het land ook de EU inloodsen. Op termijn zullen ook de Balkanlanden, en landen ten oosten van de EU, en wie weet zelfs Noorwegen, het EU Lidmaatschap aanvragen.

Dit jaar markeert ook het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939, en de val van de Berlijnse Muur, in 1989. Van een continent dat in puin lag na twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog en een halve eeuw dictaturen in Oost- en Zuid Europa, is het herenigd Europa geworden tot het meest welvarende en stabiele werelddeel, met de beste kwaliteit van leven ter wereld.

D66 ziet dan ook toekomstige toetreding van andere Europese landen als een kans om de stabiliteit en welvaart van ons continent verder te verankeren.

Maar ondanks het evidente succes willen veel Nederlandse partijen een moratorium op nieuwe kandidaten (VVD) of zelfs landen uit de EU zetten (PVV). Met zorgelijke gezichten doen ze net alsof de uitbreiding van de Europese Unie een catastrofale vergissing was. Het tegendeel is waar: de groei van de EU heeft niet alleen geleid tot een toename van de welvaart in de nieuwe èn de oude lidstaten , maar ook tot een stabiel, veilig en vrij Europa. Nog maar twintig jaar geleden waren de kosten van de Koude Oorlog met Oost-Europa vele malen hoger dan de kosten van vrede binnen de EU nu.

Weer andere partijen zeggen geen Nee, tegen nieuwe kandidaten, “maar nu even niet”. Ze zeggen dat de uitbreiding te snel is gegaan. Ze vergeten kennelijk dat de toetreders al sinds de vroege jaren ’90 veel pijnlijke hervormingen hebben moeten doorvoeren (waar West-Europa een halve eeuw over heeft gedaan). Natuurlijk zijn er problemen en achterstanden in de nieuwe Lidstaten. Maar die kunnen binnen de EU beter worden opgelost dan erbuiten. Milieumaatregelen, strijd tegen misdaad en corruptie, energiebeleid, bestrijding van discriminatie zijn zaken die we in Europees verband veel beter kunnen aanpakken dan elk land afzonderlijk. De Kopenhagen criteria waaraan nieuwe EU leden moeten voldoen zijn bedoeld om landen op een goede manier te laten toetreden, niet als smoes om ze buiten te houden.

Big is Beautiful: een verenigd Europees continent is de beste garantie voor onze welvaart, vrijheid en kwaliteit van leven.