Apeldoorn

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 2 mei 2009.

De eerste week van het meireces zit erop. Vorige week vrijdagavond was ik in Almelo voor een bijeenkomst ter herdenking van de Armeense genocide uit 1915. Heel veel betrokken mensen; toespraken, poëzie, muziek: een indrukkende bijeenkomst.

We hadden er als gezin een weekendje in Holten aan vastgeplakt. Heerlijk even er uit in een prachtige omgeving.

Dinsdag waren Marlies en ik ook aanwezig bij de grootse viering van de zeventigste verjaardag van mr. P. van Vollenhoven in het Utrechtse Beatrixtheater. Met Van Vollenhoven heb ik enkele jaren terug regelmatig contact gehad bij de behandeling van het wetsvoorstel over de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. We hebben daar nog amendementen ingediend om de Onderzoeksraad een steviger positie te geven, tot groot ongenoegen van de toenmalige minister Remkes.

Na afloop van het muzikale programma was er dinsdagvond nog gelegenheid voor informele ontmoetingen. Erg leuk vonden Marlies en ik het dat ook de leden van de Koninklijke familie hier ongedwongen onder het publiek waren. Zo hebben we nog even gesproken met Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en prinses Marilene.

Niemand kon toen nog bevroeden wat voor afschuwelijks er later deze week, op Koninginnedag, zou gaan gebeuren. Hoe een gezellige, fraaie dag, in een vreselijk drama veranderde. Het blijft je bezig houden, wat zo iemand moet bezielen om dood en verderf te zaaien door zich met een auto door een mensenmassa te boren, omdat hij het gemunt heeft op de Koninklijke familie. Onvoorstelbaar.

We raakten er niet over uitgepraat. Vanzelfsprekend werd er ook vrijdagavond in Apeldoorn nog veel over gesproken, op de bijeenkomst van de SGP-jongeren waarin afscheid werd genomen van Jan Kloosterman als voorzitter en Jan Lock en ikzelf de degens mochten kruisen met VVD-senator Rosenthal. We begonnen de avond passend: met een minuut stilte.