CU: Bezorgd om "Moldavische martelingen"
"Hoe verklaart de Moldavische regering het wreed fysiek optreden contra weerloze medeburgers met drie dubieuze sterfgevallen?", zo vroeg Europarlementariër2 Bas Belder3 (ChristenUnie SGP) zich vandaag af in het Europees Parlement4. Belder toonde zich behoorlijk bezorgd over de situatie van de Moldavische oppositie waarvan sommige leden mishandeld zijn door de Moldavische politie afgelopen tijd. Hij riep de EU op om de Moldavische regering hierin tot de orde te roepen.
Begin april waren er grote ongeregeldheden rondom de verkiezingen in Moldavië. Demonstranten richtten grote schade aan, in eerste instantie greep de Moldavische politie daarop nauwelijks in. Maar een aantal dagen na de ongeregeldheden werden diverse oppositieleden en onschuldige burgers opgepakt. Hier en daar was zelfs sprake van marteling. Ook kwamen drie burgers om onder verdachte omstandigheden. Een aantal Moldavische prominenten riep woensdag in een brief haar regering op tot openheid van zaken. Belder sluit zich daarbij aan: "De nasleep in Moldavië van begin april roept nogal wat vragen op. Vragen die de Europese Instellingen dienen te richten aan het adres van de Moldavische én Roemeense autoriteiten."
De Moldavische premier meldde onlangs op de staatstelevisie dat de politie, in noodgevallen, in de toekomst het vuur zal openen op demonstranten. Belder is daarover behoorlijk bezorgd. "Is de Moldavische regering werkelijk van zins voortaan, in noodgevallen het vuur te openen op demonstranten? En hoe verklaart de Moldavische regering de radicale omslag in het optreden van de nationale veiligheidsorganen tegenover demonstranten en andere opponenten, een omslag van onbegrijpelijke passiviteit jegens vandalisme (brandstichtingen, plunderingen van overheidsgebouwen) naar wreed fysiek optreden contra weerloze medeburgers met drie dubieuze sterfgevallen? Bovenal, hoe kwijt de Moldavische republiek zich van haar verantwoordelijkheid voor deze schendingen van elementaire grondrechten?
Voor de beantwoording van die laatste, cruciale vraag moet stellig de open brief met negen aanbevelingen van veertien Moldavische verdedigers van de burgermaatschappij aan het Tsjechische voorzitterschap worden meegenomen!"
Bijlage: brief met oproep Moldavische prominenten tot openheid van zaken.
Gekoppelde documentenTitelFile-grootteMIME-type
brief Moldavische prominenten om fysieke wreedheden politie aan de kaak te stellen 22 april 0937.0 kBapplication/msword
- 1.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.
- 2.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
- 3.Bas Belder (1946) was van 20 juli 1999 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Namens de SGP maakte hij sinds 2014 deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. De heer Belder werkte eerder in het onderwijs en hij was buitenland-redacteur van het Reformatorisch Dagblad. In het Europees Parlement hield de heer Belder zich met name bezig met buitenlands beleid en was lid (en was lange tijd voorzitter) van de delegatie voor de betrekkingen met Israël.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.